Index Vakbarát Hírportál

Megint fülkék lesznek az irodákban a járvány miatt

2020. május 1., péntek 09:26

Kisebb forradalomként élte meg a világ a nyitott irodákat, ahol az emberek láthatják egymást, szabadon mozoghatnak, bármelyik asztalhoz leülhetnek, és extra helyek segítik a közös munkát, hiszen ez sokkal emberségesebb környezet, mint az ezredforduló előtt szokványos irodai fülkék.

Most viszont a koronavírus miatt megint fontossá vált az irodisták elkülönítése. Világszerte több tízezer vállalat keresi a jó megoldást arra, hogy újraindíthassa a munkát a saját telephelyein, és eközben biztonságos távolságot tudjon tartani a dolgozók között.

Egyesek a hightech megoldásokban hisznek, nyomkövető appokkal és eszközökkel, mesterséges intelligenciával felvértezett kamerákkal igyekeznek kiszűrni a fertőzöttgyanús eseteket, valamint betartatni az előírásokat. Már akinek van pénze ilyenre. 

A legolcsóbb megoldás a plexi

Vagy bármilyen határoló paraván, ami fizikai határt képez. Az irodai fülkék a 60-as években jelentek meg, és eredetileg az volt a céljuk, hogy segítsék személyessé tenni a munkahelyeket. Később viszont az arc nélküli, monoton munkát végző, egymástól elszeparált irodai dolgozók egyre jobban gyűlölt szimbólumává váltak.  

A világszerte irodai ingatlanokkal foglalkozó Cushman & Wakefield készített egy útmutatót arról, hogyan érdemes a járvány után újranyitni az irodákat, és ebben a fertőtlenítés mellett hangsúlyos szerepe van az asztalokat elválasztó paravánnak. Ezt a Wired cikke szerint arra alapozzák, hogy Kínában már több mint egymillió embert segítettek visszatérni a munkába.

Úgy látják, a gazdaság megtorpanásával is szembenéző cégeknek most nem igazán lesz rengeteg idejük és pénzük arra, hogy új irodaberendezési koncepciókat találjanak ki, a legtöbben megmaradnak az olcsó és gyors megoldásnál.

(Wired)

Rovatok