Index Vakbarát Hírportál

Akár 20 ezer forinttal csökkenhetett az átlagos bérleti díj Budapesten

2020. május 4., hétfő 13:21

A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, részben a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai alapján. A cég közleménye szerint

a bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált.

Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon, és hétről hétre növelik a kínálatot.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén áprilisban 148 ezer forint volt, ami 8 százalékos csökkenést jelent a márciusi adatokhoz viszonyítva. Így a januári 169 ezer forintos tetőzéshez képest már több mint 20 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni egy átlagos budapesti albérletért. Ráadásul a kínálatot folyamatosan bővítő korábbi airbnb-s lakások jellemzően belvárosi, felújított és teljesen berendezett ingatlanok, így a bérlők számára az ár/érték arány sokkal kedvezőbb lett akár az év elejéhez, akár a tavalyi évhez viszonyítva.

Még érdekesebb képet mutat a Rentingo.com bérlői adatbázisa alapján a piac keresleti oldala, amely szerint az áprilisban regisztrált bérlők átlagosan 133 ezer forintos bérleti díjat fizetnének. A bérlők által fizetendő összeg februárban még jelentősen emelkedett, de a márciusi és áprilisi visszaesés után a fizetőképes kereslet már a januári 138 ezer forint alatt van.

A kínálati és keresleti oldal közötti különbség jelentősen csökkent a múlt hónapban, míg januárban a meghirdetett bérleti díjak még 22 százalékkal múlták felül a fizetőképes keresletet, addig áprilisban 12 százalékra szűkült ez a rés.

A magasabb bérletidíj-csökkenéssel párhuzamosan a bérbeadók nem folytatták tovább a kaució mértékének csökkentését, az áprilisban meghirdetett lakások esetén a tulajdonosoknak csak 29 százaléka elégszik meg 1 hónap kaucióval, 70 százalékuk pedig 2 hónapot kér a bérlőktől.

A vírus hazai megjelenésekor írtunk róla, hogy milyen hatásai lehetnek a járványnak és a nyomában járó válságnak az ingatlanpiacon, az elemzők már ekkor is albérletár-esésre és az ingatlandrágulás befékezésére (illetve átmeneti visszafordulására) számítottak. 

Rovatok