Index Vakbarát Hírportál

Tizenegy trafik gazdagítja Simonka György rokonait

2020. május 5., kedd 09:04 | aznap frissítve

Simonka György unokaöccsének és unokahúgának eléggé bejött a dohánybiznisz, a két testvér cégeinek összese 11 nemzeti dohánybolt termel több tízmillió forint hasznot évente – írja a 24.hu. Az 1,4 milliárd forintos költségvetési csalással vádolt fideszes politikus két rokona tíz településen árul cigarettát, a cégeik létrehozásában pedig Simonka ügyvéd ismerőse segített nekik. 

A 31 éves Tóth Renáta nem sokkal azután lett résztulajdonos a Déliker Trade Bt.-ben, hogy a kormány Lázár János akkori kancellária miniszter vezetésével teljesen átszabályozta a dohány-kiskereskedelem piacát. A cég Battonyán, Mezőkovácsházán, Békéssámsonon, Kunágotán és Csanádapácán üzemeltet trafikokat, amivel évi 800 millió forint körüli árbevételt és 30-40 milliós nyereséget hozott az elmúlt években. Simonka unokahúga egyúttal a politikus költségvetési csalási perének hatodrendű vádlottja, aki a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt vezette 2010-től, amely több százmillió forint uniós pénzt nyert el és osztott szét kétes körülmények között. 

A csalással vádolt politikus unokaöccse, Tóth Zsolt is kültag egy trafikokat üzemeltető cégben, ő még csak 19 éves volt, amikor kültag lett a Tabacum Bt.-ben, amelynek Battonyán, Kevermesen, Medgyesegyházán, Almáskamaráson, Dombegyházán és Pusztaottlakán vannak üzletei. Az elmúlt öt évben ez a cég évente több mint 900 millió forint bevételt és több tízmilliós profitot hozott a tulajdonosainak. 

A két testvér cégeit 2013. május 24-én alapították Medgyesbodzáson. A papírokat Varga Péter ügyvéd ellenjegyezte, aki Simonka György honlapja szerint azóta ismeri a politikust, hogy 2006-ban polgármesterré választották Pusztaottlakán, a munkakapcsolatuk pedig barátsággá vált. Varga ugyanaznap több másik dohánykereskedő cég papírjait is intézte, amelyek közül a 24.hu szerint több is Simonka ismerőseinek tulajdonában áll. 

Rovatok