Index Vakbarát Hírportál

1000 dolgozót rúg ki a Brussels Airlines

2020. május 12., kedd 20:02 | aznap frissítve

A Brussels Airlines belga légitársaság ezer alkalmazottjától válik meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra hivatkozva – írta a Le Soir belga napilapra hivatkozva az MTI. A cég keddi közleménye szerint ez nélkülözhetetlen lépés a társaság fennmaradásának biztosításához, mivel a válság rendkívül negatív hatást gyakorolt a vállalat pénzügyeire, és a légi utazás iránti kereslet még mindig nagyon korlátozott.

A Brussels Airlines, amely a Lufthansa német légitársaság leányvállalata, mintegy négyezer főt foglalkoztat, a bejelentés az alkalmazottak negyedét érinti. A döntés értelmében a társaság megválik repülőgépflottájának 30 százalékától is, az 54 légi járműből 16-tól, továbbá 39-ről 30-ra csökkenti európai és 10-ről 8-ra távolsági járatai számát.

Sajtóértesülések szerint a vállalat már a járvány előtt tervezett szerkezetátalakítást profitabilitása javítása érdekében, miután 2019-ben nettó vesztesége 40,6 millió euró volt. A járvány miatt bekövetkezett veszteség eddig már eléri a napi 1 millió eurót. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a következő évben akár 30 százalékkal is csökkenhet a kereslet a Brussels Airlines járatai iránt, és a légitársaság csak 2023 után lehet újra rentábilis.

A belga kormány a járványra adott válaszként létrejött uniós ideiglenes támogatási keretrendszer alapján 290 millió euró összegű segélycsomagról folytat tárgyalást a Brussels Airlines vezetőségével.

Rovatok