Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus adott lökést félmillió illegális bevándorló helyzetének rendezéséhez

2020. május 13., szerda 15:35

Az olasz kormánypártok közötti hosszú viták után megszületett a megállapodás 600 ezer, az országba illegálisan érkezett bevándorló letelepítéséről.

Az MTI által szerdán hosszasan ismertetett megállapodás a mintegy hatszázezer, eddig tartózkodási engedély nélkül az olasz mezőgazdaságban dolgozó, vagy házi munkát végző bevándorló helyzetének jogi rendezését tartalmazza, de nem terjed ki a járványhelyzet miatt Olaszországból távozott bevándorlókra. A kérelmek benyújtásának, elbírálásának, ütemezésének a részletei még nem ismertek, azonban a mezőgazdaságnak égető szüksége van a betakarításoknál alkalmazott munkásokra.

Az 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag részeként elfogadott intézkedést kezdeményező Teresa Bellanova agrárminiszter nyilatkozata szerint

Az eddig tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezésének szabályait Teresa Bellanova a kormánypárt Élő Olaszország (IV) politikusa, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint a baloldali Demokrata Párt (PD) színeit képviselő Giuseppe Provenzano, a délolasz régiók fejlesztéséért felelős miniszter dolgozta ki. A terv azonban komoly koalíciós vitát váltott ki, mivel a másik kormánypárt, a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenezte az illegális migránsok "tömeges és teljes" letelepítését. Azonban elemzők szerint a vita inkább az Öt Csillag önálló identitásának hangsúlyozását szolgálta, a pártnak soha nem állt szándékában lesöpörni a tervezetet.

A megállapodás beterjesztői szerint

a bevándorlók alkalmazása a járványhelyzetben több százezer idénymunkás nélkül maradt mezőgazdaságot, a termés megmentését segíti.

Az olasz kormány reményei szerint az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, a feketemunka csökkenésével bevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járvány idején. Teresa Bellanova parlamenti felszólalásában "milliósra" tette az olasz családoknál eddig törvénytelenül foglalkoztatott dolgozó idősgondozók, bébiszitterek, takarítók számát. Sokan közülük a járványban elveszítették bevételüket, és nem tudták elhagyni Olaszországot, tartózkodási engedéllyel állami segélyben részesülhetnek.

Az olasz sajtóban megjelent számítások szerint 500-600 ezer bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt; ebből 200 ezren a mezőgazdaságban, és több mint 400 ezren a kereskedelemben, vendéglátásban, (a járvány miatt különösen nagy pofont kapó) idegenforgalomban dolgoznak.

A jobboldali ellenzéket vezető Liga párt természetesen hevesen tiltakozott a lépé ellen; szenátora, Stefano Candiani a vita során feltette a régi slágert, miszerint

A kormány üzenete egyértelmű: az illegális migránsok fontosabbak az olaszoknál és a szabályosan Olaszországban élő bevándorlóknál is.

(Borítókép: Bevándorló dolgozik egy fóliasátorban Olaszországban 2020. május 13-án. Fotó: Francesco Pecoraro / Getty Images Hungary)

Rovatok