Index Vakbarát Hírportál

Egyesülne a Takarékbank és az MKB

2020. május 15., péntek 18:49

Ha a most hivatalosan is megindított folyamat eredményre vezet, a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű bankcsoportja jöhet létre. Két bankról szól a kiadott közlemény, de vajon hová tűnt a harmadik, vagyis a Budapest Bank? Alighanem ő is jöhet még, csak egy állami banknál minden kicsit lassabb, talán ez a mostani közlemény majd noszogathatja őt is.

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti (Takarékbank) Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt, amelybe a két pénzintézet egyenlő tulajdonrésszel lép be.

A Magyar Bankholding Zrt. feladata nemzetközi tanácsadók bevonásával megvizsgálni és előkészíteni egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával."

- ezt jelentette be közös közleményében a két bank.

De hol marad a Budapest Bank?

A két bank régóta közeledik egymás felé, és van ebben a se veled, se nélküled szerelmi kapcsolatban egy harmadik, megkörnyékezett fél is, a Budapest Bank. Egyelőre ketten indulnak el, mert ahogy a háttérbeszélgetésekben hallottuk, a felfokozott gazdasági változások között, a rengeteg hitelprogramban szükség lesz a bankokra, érdemes integrálni a tudást, a Budapest Bank pedig majd csatlakozik, ha akar.

Azt alapvetően minden szereplő tudja, hogy ezt a három bankot érdemes összerakni, mert bármennyire is hivatalosan csak az egyik állami és kettő már magántulajdonú, azért eléggé egy istállóból vannak ezek az intézmények. Ráadásul a hazai bankversenyben együtt ezek a bankok valóban erősebbek is lehetnek, csak ilyenkor jönnek azok a kérdések, hogy kinek mi legyen a szerepe, hol legyen az én helyem, hol a tied, milyen színű legyen a közös logó és ki hozza az informatikát. 

Természetesen valójában még nem tartanak itt az egyeztetések, de az elmúlt másfél év ötletelésében is sokféle pozícionálás, helyezkedés volt tapasztalható. A Takarékbank és az MKB együtt vezette be az azonnai fzetési rendszert, kooperált a Széchenyi kártyában, és van szinergikus lehetőség agrárfinanszírozásban, lízingben.

Versenyhivatali kérdés

Ennek a mostani bejelentésnek elsősorban az a célja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ne szólhasson bele a készülődésbe. Persze a GVH nem arról híres, hogy a politikaközeli tranzakciókat kőkeményen megakasztja, de az valóban nem természetes, hogy két bankpiaci szereplő adatokat oszthat meg egymással, márpedig a közeledéshez ez is szükséges.

Ha van közös cég, akkor azonban már hivatalosan is meg lehet osztani egymással információkat, dolgozhatnak a tanácsadk, vizsgálhatók a szinergiák, vagyis nem az lesz, hogy két függeten bank kartellszerűen beszélget egymással.

Alighanem tehát a versenyhivatali aspektus a legfontosabb a mai bejelentésben, de az sem elhanyagolható, hogy "politikai", ha tetszik kommunikációs célja is van egy ilyen bejelentésnek.

Az integráció elég lassan haladt eddig, rendre új ötletek merültek fel, semmi nem haladt soha két lépést ugyanabba az irányba.

A KÖZLEMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS SZEREPE AZ, HOGY IGENIS, MINDENKI HIGGYE EL, EBBŐL LESZ VALAMI, EZZEL FOGLALKOZNI KELL.

Vagyis dolgozzon vele az állam, a politikusok, tudjon róla az MNB, legyenek képben és legyenek aktívak a bankárok, a kollégák, illetve a tanácsadók. Végül alighanem fontos célja a közleménynek, hogy a Budapest Bank se legyen passzív, valljon színt, vegye komolyan ezt az egészet.

Jelen pillanatban Vida József a közös cég élére kiszemelt első ember, Balog Ádám a kettes számú, de a nagy közös bankban egyáltalán nem biztos, hogy e két versenyző közül lesz a befutó, sok önjelölt bankvezető jelentkezett már be a kettes számú hazai bank vezetésére. Mint hallottuk, a bankok egyesítése "háborús" feladat, Vida Józsefnek ebben most nagyobb a tapasztalata, az elmúlt években állandóan bankokat egyesített, tanácsadókkal egyeztetett.

Mekkora lenne?

A Takarékbank és az MKB együttesen összesen 1,3 millió fős ügyfélbázissal, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárdforintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal Magyarország második legnagyobb szereplője lenne.

A közlemény szerint a két pénzintézeti csoport jól kiegészíti egymástmind az ügyfélkör, a szolgáltatások összetétele, mind az üzleti fókusz tekintetében, mert

Korábbi vázlatokban ez még úgy szerepelt, hogy az MKB a nagyvállalat, a Budapest Bank a kisvállalat és a Takarékbank a vidék és a lakosság. Még korábban az FHB is fel volt sorolva a lehetséges integráció, szinergiára képes szereplői között, de az FHB azóta már a Takarék-csoport része.

Két nagy bank összetolása azért mindenképpen hatalmas feladat, bár természetesen a szinergia is méretes lehet. Komoly nehézség a két informatikai rendszer egybegyúrása, miközben nagy megtakarítás a párhuzamos területek lebontása, az elbocsátások.

A közleményben azt írják, a hazai tulajdonú Takarék-csoport és az MKB Bank együttműködése a magyar gazdaság egésze számára jelentős előnyökkel járhat. "Tovább erősödhet a magyar tulajdon a bankrendszerben, az új, gazdaságilag domináns, piacvezető, univerzális bankcsoport nehezebb piaci körülmények között is eredményesen működhet, amivel stabilitást és kiszámítható likviditást biztosíthat a magyar gazdaság számára." A felek az alapítási engedély iránti kérelmet 2020. május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz, vizsgálják az MKB BankNyrt.-nek a hitelintézeti integrációba történő belépését is.

A két bank vezetője egyelőre csak a közleményekben kommunikált, röviden idézünk a nyilatkozataikból.

Az elkövetkező hónapokban el kell döntenünk, mivel járnak jobban az ügyfeleink. Azzal, ha ezt a két bankot egyetlen óriási pénzintézetbe gyúrjuk össze, vagy ha például a Volkswagen-csoport mintáját követjük, amely egyszerre gyárt Audikat, Volkswageneket, Skodákat és Seatokat – minden piacra, minden vásárlónak azt, amire a leginkább szüksége van”

– nyilatkozta Vida József a Magyar Bankholding Zrt. leendő vezérigazgatója

A mostani szándéknyilatkozat aláírásával lehetőség nyílik egymás kölcsönös átvizsgálására és a lehetséges szinergiák pontos felmérésére. Őszintén bízom abban, hogy olyan együttműködési pontokat találunk, amelyek alapján nemcsak, hogy mélyíteni tudjuk kapcsolatunkat, hanem távolba mutató, új lehetőségeket leszünk képesek teremteni.”

– mondta el dr. Balog Ádám az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

(Borítókép: MKB Bank szegedi bankfiókja. Fotó: Shutterstock)

Rovatok