Index Vakbarát Hírportál

Csődöt jelentett az amerikai autókölcsönző-óriás Hertz

2020. május 23., szombat 12:14

Csődöt jelentett a Hertz Global Holdings, a világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönzője, ugyanis a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások és a globális gazdaság helyzete miatt drasztikusan visszaesett a kereslet a cég járművei iránt, írja a Bloomberg. A cég elődjét 1918-ban alapították, és 12 400 helyszínen vannak egységei világszerte. 

A koronavírus-járványnak súlyos következményei voltak a cégünkre, és nagy a bizonytalanság, hogy mikor fog helyreállni a gazdaság, és mikor fognak ismét utazni az emberek, így hosszabb távon is ki kell találnunk, hogy hogyan tudunk felépülni

– mondta Paul Stone, a Hertz ügyvezetője, akit egyébként alig egy hete léptettek elő igazgatóvá, korábban a vállalat észak-amerikai területi vezetője és igazgató-helyettese volt. 

A cég a csődeljárási kérelemben úgy nyilatkozott, hogy 25,8 milliárd dollárnyi eszközkészlettel rendelkezik, és 24,4 milliárd dollár tartozása van, a két fő hitelezőjének az IBM-et és a Lyftet nevezte meg. Bár cég sikeresen egyezkedett a hitelezőivel, hogy rövid távon könnyítést kapjon a tartozásaira, és állami segítségért is folyamodtak, azonban nem sikerült hosszabb távú megoldást kidolgoznia az adósságai kezelésére, így elkerülhetetlenné vált, hogy csődöt jelentsenek. 

A cégnek egyelőre még van elég készpénze, hogy üzemelni tudjon, azonban lehetséges, hogy a csődeljárás közepette is újabb hitelekre fog szorulni.

A csődeljárás csak a cég amerikai és kanadai leányvállalatait érinti, az európai, ausztrál és új-zélandi cégeit nem. A cég kénytelen lesz eszközöket eladni, és visszavágni a működését, nyilatkozott egy csődeljárásban jártas jogi szakember a Bloombergnek. Különösen nagy érvágás volt a cégnek, hogy az amerikai használtautó piacon bezuhantak az árak, ugyanis a cég jellemzően úgy szokta ellensúlyozni a csökkenő keresletet, hogy kiárusítja a gépjárműflottájának egy részét. 

Rovatok