Index Vakbarát Hírportál

A kis cégek 60 százaléka hagyott fel a törlesztők fizetésével

2020. május 25., hétfő 12:35 | aznap frissítve

A jelenlegi adatok szerint a lakosság 40 százaléka döntött úgy, hogy tovább törleszti hiteleit a moratórium ellenére. Ugyanez a szám nagyvállalatoknál 70, a kis- és középvállalatoknál 40 százalék – mondta Tállai András hétfőn egy sajtótájékoztatón. 

Az MTI beszámolója szerint a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról is beszélt, a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020-ban kétezermilliárd forint többletforrás marad a lakosságnál és a vállalatoknál. 

Tállai fontosnak nevezte, hogy újra elindult a vállalati hitelezés Magyarországon, a Növekedési hitelprogram hajrá keretében már több mint 10 milliárd forint hitelt vettek igénybe a magyar vállalkozások. Az MNB múlt heti stabilitási jelentéséből azt is tudjuk, hogy szerződés ennek már legalább a duplájára, 20 milliárd forintra született.

A jegybank szerint ugyanakkor az államilag támogatott hitelek ellenére is jelentősen vissza fog esni mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés Magyarországon: a növekedési ütem a jelenlegi két számjegyű értékről 6-10 százalékra csökkenhet a vállalati hitelezésben, és 5-8 százalékra a háztartási hitelezésben 2020-ban. A jelentésből az is kiderült, hogy a jelenlegi céges és lakossági hitelállomány mintegy harmada kockázatossá vált a koronavírus-válság miatt. 

Rovatok