Index Vakbarát Hírportál

A Renault megválik dolgozói 10 százalékától

2020. május 28., csütörtök 23:08 | aznap frissítve

Munkahelyeinek 10 százalékát felszámolja a Renault – írja az MTI. A francia autógyár a következő három évre tervezett mintegy 2 milliárd eurós (700 milliárd forintos) megtakarítási programja keretében hajtja végre a leépítést, ami körülbelül 15 ezer állást érint.

A leépítési tervet eredetileg péntek délelőtt tette volna közzé az autógyártó, de végül már csütörtök este bemutatta azt a francia szakszervezeteknek. Az elképzelés szerint Franciaországban 4600 állás szűnik meg, de nem lesznek elbocsátások, hanem a nyugdíjba vonulók munkahelyeit számolják fel, illetve önkéntes alapon távozhatnak kollégák - jelezték a források a francia hírügynökségnek.

A cég világszinten csökkenti a termelési kapacitásait, a jelenlegi évi 4 millióról 3,3 millió járműre.

A Renault felfüggeszti a bővítési terveit Marokkóban és Romániában, csökkenti a termelést Oroszországban, Dél-Koreában és Törökországban. Franciaországban pedig, a Párizshoz közeli Flins-ben néhány éven belül, a Zoe modell gyártásának kifutásával leáll a termelés. Az üzemben dolgozó 2600 munkavállaló viszont átveszi a Choisy-le-Roi telephely tevékenységét, ahol jelenleg 260 embert alkalmaznak motorok és sebességváltók javítására.

A breton Caudan-ban és a normandiai Dieppe-ben található üzemek átszervezése még nem tisztázott, az észak-franciaországi Douai és Maubeuge gyárait pedig várhatóan egyesítik, és az elektromos járművek kiemelt központjává teszik.

Franciaországban június közepén kezdődnek az egyeztetések az átszervezésekről a szakszervezetek képviselőivel. Szerdai hír a Renault háza tájáról, hogy a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség átszervezi együttműködéséta feladatmegosztás átalakításának fő célja szintén a költségek csökkentése.

Rovatok