Index Vakbarát Hírportál

Három évtized után repül a Lufthansa a legnagyobb német tőzsdei cégek közül

2020. június 5., péntek 14:42

Három évtized után kikerül a Lufthansa a legjelentősebb német tőzsdei cégeket tömörítő DAX tőzsdei indexből, miután a koronavírus-járvány és a kapcsolódó utazási korlátozások jelentősen megtépázták a Lufthansa-részvények értékét az elmúlt hónapokban, írja a Bloomberg. A Deutsche Lufthansa AG helyét a berlini bérlakások kiadásával foglalkozó Deutsche Wohnen AG veszi át a DAX-ban, jelentette be a Deutsche Börse csütörtök éjjel.  A cserére június 22-én kerül sor, a Lufthansa 32 éven át volt a német tőzsdei index meghatározó cége. A cég nemrég 9 milliárd eurós állami támogatást kapott, és jelentősen megnőtt az állam szerepe a cégen belül. 

Az idei első negyedévben 1,2 milliárd eurót (415 milliárd forintot) vesztett a cég. Ez csaknem a négyszerese az egy évvel korábbi, hasonló időszaki veszteségükhöz képest. A bevétel 6,4 milliárd euró volt, 18 százalékkal süllyedt az egy évvel korábbi 7,8 milliárd euróhoz viszonyítva.

Európa második számú légi közlekedési vállalkozása a január-márciusi időszakban 21,8 millió utast szállított, ami 26,1 százalékos csökkenés éves összevetésben. A teherszállítási üzletág teljesítménye 15 százalékkal csökkent. 

Áprilisra gyakorlatilag szinte megszűnt a működésük.

Az utasok száma áprilisban 98,1 százalékkal csökkent márciushoz képest, és a járataik számát is szinte nullára vették vissza.  A 135 ezer dolgozó közül 87 ezret rövidített munkaidőre állítottak át. A 763 repülőjükből 700-at ideiglenesen ki kellett vonniuk a forgalomból.

Rovatok