Index Vakbarát Hírportál

200 millió eurós vatikáni ingatlanmutyi miatt tartóztattak le egy olasz üzletembert

2020. június 6., szombat 22:43 | aznap frissítve

A vatikáni rendőrség letartóztatott egy olasz üzletembert, aki a gyanú szerint közreműködött egy botrányos ingatlanvásárlásban, amelyben az egyház pénzét herdálták 2018-ban – írja a BBC.

Az Gianluigi Torzi nevű férfit zsarolással, sikkasztással, csalással, pénzmosással vádolják abban a kínos ügyben, amelybe a Pápai Államtitkárság keveredett két évvel ezelőtt. A pápai hivatalt irányító szerv a londoni Sloane Avenue-n vásárolt 200 millió euróért egy házat a férfi segítségével, az ingatlant súlyosan túlárazták. Ha Torzit bűnösnek találják, 12 év börtönt is kaphat.

A Pápai Államtitkárság kezeli a Vatikánhoz befolyt adományokat, vagyis az ilyen visszaélések lényegében a katolikus hívek kontójára történnek. Az üggyel összefüggésben a hivatal 5 munkatársát ki is tiltottak a városállamból, és tavaly ősszel a rendőrség megszállta a Pápai Államtitkárságot számítógépeket és dokumentumokat foglalva le. 

Ferenc pápa az esetről azt nyilatkozta, az illetők olyan dolgokat tettek, amelyek nem látszanak tisztának. A mostani hét elején a pápa olyan új törvényeket hirdetett ki, amelyek a Vatikán pénzügyeinek átláthatóságát hivatottak növelni. Tavaly viszont általánosságban megvédte az egyházi ingatlanvásárlások gyakorlatát, mondván az ingatlan jó befektetés. 

Rovatok