Index Vakbarát Hírportál

Délnyugatról jön immár a cseppfolyós gáz

2020. június 9., kedd 16:47 | aznap frissítve

Csaknem hét évig évi 1 milliárd köbméterig terjedő kapacitást köt le a horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban az MVM, írja a vállalatra hivatkozva az MTI. 

Így először érkezik dedikáltan LNG-ből származó földgáz

Magyarország ellátására.

Ez fantasztikus! De mi az az LNG?

Az LNG a cseppfolyósított földgázt jelenti. Ez azért nagy szám, mert a gázt elképesztően drága volt eddig szállítani, hiszen vezetékeket kellett hozzá építeni. Mi, vagy épp az ukránok tudhatják azt is a legjobban, hogy ráadásul igen kellemetlen politikai kockázatai is vannak, ha a kevés vezeték miatt nagy kitettségünk egy nagy gázkitermelő ország felé. 

De cseppfolyósított gázt  viszont hatalmas tankerhajókon is lehet szállítani, és ha versenyképes áron hozzáférhető, akkor valódi alternatívát jelent a régi földgázbeszerzéseinkhez képest.

Nekünk ez még egyszerűbben azt jelenti, hogy érdemben csökkenthetjük így az orosz függésünket. A most beszerzett LNG források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek.

Azért maradnak az oroszok is

Az MVM azt írja, hogy az LNG kifejezetten versenyképes forrásopcióvá lépett elő a régióban, de ezzel együtt piaci és földrajzi realitás marad, hogy a regionális és hazai energiabiztonság gerincét továbbra is az orosz földgázszállítás fogja képezni.

Az MVM még arról írt, hogy nekik is fontos az ország diverzifikált földgázellátása. Ezért lenne jó az évi 2,6 milliárd köbméter kapacitású LNG visszagázosító terminál megvalósulása és 2021. január 1-jére tervezett üzembeállása.  A magyar éves földgáz-felhasználás egyébként 8-10 milliárd köbméter

Az aktuális energiastratégiánknak is fontos szereplője Krk és az LNG.

A Krk LNG az Európai Unió földgáz forrás- és útvonaldiverzifikációs törekvéseibe is illeszkedik. A terminál az észak-déli gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés (CESEC) egyik prioritásprojektje, továbbá a 2016-ban elfogadott, a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiával is összhangban van. Az EU egyébként  101,4 millió euróval (mai áron csaknem 35 milliárd forinttal) támogatta a terminál megvalósulását.

Rovatok