Index Vakbarát Hírportál

Másfél milliárdos vissza nem térítendő támogatást adnak luxusszállodáknak

2020. június 9., kedd 19:31 | aznap frissítve

A Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, tehát közpénzt osztott szét 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítására, írja az Mfor.

A szerencsések között van a sárvári Spirit, a debreceni Divinus, a hévízi Lotus Therme és a siófoki Azúr hotel. Az Mfor gyűjtése szerint

A lap utánanézett a tulajdonosoknak is, a Spirit Hotel Kft. többségi tulajdonosa Bálintfy Gábor ügyvéd. A cég remek évet tudhat maga mögött: a 2018-as 4,3 milliárd forintról 5,1 milliárdra nőtt a bevétele 2019-ben, a nyeresége pedig 427 millió forintról 591 millióra.

Bálintfy vagyonát 2014-ben mintegy 10 milliárd forintra becsülték, érdekeltségei közé tartozott a hévízi Hotel Carbona is, amelynek átadóján Orbán Viktor mondott beszédet.

A siófoki Azúr hotel tulajdonosai most 426 millió forintos támogatást kaptak, de korábban is kaptak már 470 millió forintos támogatást egy másik Kisfaludy-pályázatból.

A Divinus hotel Disznós Zoltán milliárdos üzletember érdekeltsége, konkrétan már Disznós lánya nevén van. Tavaly egymilliárd forintos forgalom mellett 17 millió forint nyereséggel zártak. A hévízi Lotus Therme pedig orosz kézben van, még 2018-ban 213 millió forintos profittal zártak – írja az Mfor.

A pályázat legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc, aki az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels vidéki szállodáit összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatja fel.

Rovatok