Index Vakbarát Hírportál

El nem készült Nagy-Magyarország-makettparkkal akartak félmilliárd forintot bezsebelni

2020. június 11., csütörtök 19:33 | aznap frissítve

Költségvetési csalás miatt vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014 között egy Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési pénzből megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást próbáltak bezsebelni.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatára az egyik vádlott cége 2009-ben nyújtott be pályázatot, az elbírálás után a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (röviden DARFÜ) a társasággal 2010 októberében támogatási szerződést kötött.

A cég vállalta, hogy Mórahalom területén egy, az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató emlékparkot épít, melyben 50 fontos magyar műemlék kicsinyített mását helyezi el, valamint fogadóépületet alakít ki, és a létesítményt az elkészülte után 5 évig üzemelteti. A generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló cégek végezték.

Zsonglőrködtek az önerővel

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, melyet a cég 15 százalékos önerő mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból akart megvalósítani. A vádlottaknak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondjaik voltak, az önerő meglétét is csak úgy tudták igazolni, hogy az összeget az egyik vádlott egyetlen napra átutalta az erre a célra fenntartott bankszámlára, a pénz azonban a kivitelezés tényleges megkezdésekor már csak részben volt meg.

A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében a vádlottak közösen elhatározták, hogy a kifizetési kérelmekben

el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A cég, a generálkivitelező, illetve a műszaki ellenőrzést végzők részéről eljáró vádlottak mindvégig tisztában voltak a projekt kivitelezésének tényleges állásával, így azzal is, hogy a kifizetési kérelmekben 

teljesítettként megjelölt makettek egy része a valóságban el sem készült vagy az előírtnál jóval silányabb minőségben készült el, illetve egyes makettek elszámolása túlárazott volt.

A vádlottak összesen több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt. Mivel a DARFÜ a kivitelezés ellenőrzése során tapasztalt szabálytalanságok miatt a céget 25 százalékos támogatáselvonással sújtotta, végül mindösszesen 436 millió forintot kaptak.

Készre jelentették a projektet

Az utolsó, záró kifizetésnél a vádlottak a projektet készre jelentették. Azonban az ellenőrök látták, hogy a műszaki állapota a pályázatban vállalt funkció betöltésére alkalmatlan, 20 makett nem volt fellelhető a helyszínen, több pedig sérült volt.

A projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a DARFÜ a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és az összeg visszafizetésére kötelezte a céget. A 436 millió forintot azonban nem fizették vissza, a pénzből a végrehajtási eljárás során alig 50 millió forint térült meg.

A vádlottakkal szemben a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének elkövetése miatt emelt vádat. Bűnösségükről a Szegedi Törvényszék dönt majd.

Rovatok