Index Vakbarát Hírportál

Adományokat gyűjt az Airbnb a járvány miatt megszorult szállásadóknak

2020. július 16., csütörtök 10:25

A koronavírus-járvány egyik nagy vesztese a turizmus volt, és nemcsak a hotelek maradtak üresen, hanem a rövid távra kiadott lakások közül is sok kiadatlanul maradt. Miközben Magyarországon egy új törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok saját hatáskörükben korlátozzák az Airbnb-n keresztüli lakáskiadást, a cég más miatt került elő a nemzetközi médiában.

Ugyanis a Business Insider szerint az Airbnb egy igen megosztó ötlettel állt elő:

arra kérik a felhasználókat, hogy adakozzanak a korábbi vendéglátóiknak, hogy így segítsék átvészelni a járvány miatti nehéz időszakot.

A „kindness card”-nak, azaz magyarul nagyjából kedvességkártyának nevezett rendszer lényege, hogy támogató szavakkal, no meg persze pénzzel támogathatjuk azokat az Airbnb-szolgáltatókat, akiknél korábban megszálltunk. Azonban, úgy tűnik,  nem volt túl pozitív fogadtatása a dolognak az emberek részéről, sokan ugyanis 

az Airbnb-t az erőszakosan felvásárolt lakótömbökkel, a turisták kedvéért kiszorított helyi lakosokkal és a növekvő lakás- és albérletárakkal kötik össze. 

Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik főbérlőként airbnb-znek, azaz maguk is bérlik a lakást, amit aztán kiadnak, ugyanis nekik a járvány alatt is fizetniük kellett a bérleti díjat nulla bevétel mellett. Bajban vannak azok is, akik sok lakásból álló birodalmat menedzselnek, a Business Insider adatai szerint az airbnb-s lakások harmada olyan emberek kezében van, akik fejenként legalább 25 lakást felügyelnek.

Ezek azonban nem hatották meg az embereket. Valaki egyenesen azt írta, hogy

az Airbnb kibaszottul megőrült. Miért adakoznék a lakáskiadóknak? Egy lakást is alig bírok kifizetni.

A kezdeményezés kritikusai szerint akik hitelre lakásokat vásároltak vagy béreltek, azok pontosan tudták a kockázatot is, és teljesen nonszensz, hogy most, mikor nem jött be a számításuk, az emberek támogatását várják. 

Rovatok