Index Vakbarát Hírportál

Megegyeztek a világ legnagyobb olajcégei, hogy csökkentik a CO2-kibocsátásukat

2020. július 16., csütörtök 12:21

A világ vezető olajcégei, köztük az olyan óriások, mint az Exxon Mobil, a szaúdi Aramco vagy a kínai CNPC, először tettek vállalást arra, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a termelésük arányában, írja a a Reuters. A 12 tagból álló Olaj és Földgáz Klímakezdeményezés (OGCI) csoport tagjai arra tettek vállalást, hogy a termeléssel arányosan vállalnak kibocsátási célokat, tehát ha nő a termelés volumenje, azaz több olajat és földgázt hoznak a felszínre, akkor abszolút értékben továbbra is növekszik majd a CO2-kibocsátásuk. 

Az aláíró vállalatok európai tagjai (Royal Dutch Shell, BP és Total) szigorúbb kibocsátási célokat is támogatnának, de úgy tűnik egyelőre ennyivel kell beérni. "Ez egy fontos mérföldkő, még nem értünk a munka végére, ez egy rövidtávú cél. Folyamatosan finomhangoljuk még a dolgot menet közben" – mondta az OGCI elnöke, Bob Dudley a Reutersnek. 

Az OGCI tagjai abban egyeztek meg, hogy az upstream műveleteiknél, tehát a kitermelés és kutatás közben keletkezett szén-dioxid-kibocsátást hordónként 20-21 kilóra csökkentik 2025-ig. Összehasonlításként 2017-ben átlagosan 23 kilogram CO2 kibocsátásával járt egy hordó olaj előállítása. Az OGCI tagjai: BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell and Total. Ezek a vállalatok adják a világ földgáz- és kőolajtermelésének 30 százalékát. 

A Carbon Tracker nevű londoni elemzőműhely szerint bár az OGCI vállalása több mint a semmi, de aligha lehetne elfogadni az aláírók azon állítását, hogy a kitűzött kibocsátási céljaik összhangban vannak a párizsi klímacélokkal, 

hiszen az olajvállalatok üzleti tervei mind arra épülnek, hogy az fosszilis energiahordozó szektor folyamatos befektetéseket kap és bővülni fog. 

A legnagyobb változást az Exxon háza táján hozza majd a vállalás, ők eddig ugyanis következetesen ellenálltak annak a kérésnek, hogy csökkentsék a CO2-kibocsátásukat, sőt még arra sem voltak hajlandóak, hogy nyilvános jelentésben számoljanak be a kibocsátásuk mértékéről. A célt nem mindegyik cégnek lesz nehéz betartania, hiszen nem mindenhol egyformán bonyolult a felszínre hozni az olajat, a szaúdiak például máris bőven túlteljesítik a vállalást, ott alig több mint 10 kilo CO2 keletkezik egy hordó olaj kitermelésénél. 

Rovatok