Index Vakbarát Hírportál

24 közvilágítási pályázat közül 22-t Tiborcz egykori cége, az Elios nyert meg Szerbiában

2020. augusztus 17., hétfő 15:28

A szerb N1 tényfeltáró videója szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t vagy az Elios szerbiai cége nyert meg, vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium – vette észre a 444.

A lap szerint a cég egyre gyakrabban nyeri a tendereket, mert az első 15 pályázathoz majdnem három év kellett, 2019 júniusának vége óta viszont 10 újabb tendergyőzelme van az Elios körüli üzleti körnek.

2010-ben az akkor még fideszes vezetésű Hódmezővásárhely közvilágításának EU által fizetett korszerűsítését egy referenciával nem, de megfelelő tulajdonossal annál inkább rendelkező cég, az Elios Innovatív Zrt. nyerte el. A vállalat egyik tulajdonosa Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt. 2013-tól kezdve a hazai önkormányzatok sorban írták ki a közvilágítási pályázatokat, amelyek közül többtucatnyit nyert el a cég. Már akkor több olyan cikk jelent meg, amely rámutatott, hogy ezek valószínűleg szabálytalan, irányított pályázatok lehettek.

A 444 emlékeztet arra is, hogy a jelenség annyira feltűnő volt, hogy az OLAF, a unió csalás elleni hivatala vizsgálatot indított 35, az Elios által megnyert pályázat ügyében. A korrupcióellenes EU-szervezet súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenséget állapított meg, a magyar kormány pedig a botrány csillapítása miatt úgy döntött, inkább lemond az Elios által elnyert közbeszerzésekre szánt 13 milliárd forintnyi uniós finanszírozásról, és inkább a magyar adófizetők pénzéből fedezi az összeget.

Tiborcz aztán eladta a részesedését, de akkor még ő volt az Elios egyik részvényese, amikor megalapították azt a szerbiai leányvállalatukat, ami a mostani hírek főszereplője. A vállalatot egy olyan cégcsoport vette meg, amellyel később Tiborcz is üzletelt, az Elios szerbiai leányvállalatának résztulajdonosa pedig jelenleg is Erdei Bálint, Tiborcz korábbi eliosos üzlettársa – írja a 444.

Rovatok