Index Vakbarát Hírportál

Csökken a Molban az állam szavazati jogainak aránya

2020. augusztus 19., szerda 18:56 | aznap frissítve

A magyar állam szavazati jogának aránya a Mol Nyrt.-ben 15,24 százalékról 5,24 százalékra csökkent, ezzel egy időben a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványé 10 százalékra nőtt – közölték a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A közlemény szerint a magyar állam szavazatainak száma 124 millió 920 ezer 950 szavazatról 42 millió 978 ezer 004 szavazatra csökkent, az alapítványé 81 millió 942 ezer 946 darabra nőtt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az alapítvány tájékoztatta a társaságot arról, hogy a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló törvény alapján augusztus 18-án került az alapítvány tulajdonába az állam tulajdonát képező 81 millió 942 ezer 946 darab Mol-törzsrészvény.    

A Mol Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok szerdán némi csökkenés után 1719 forinton zárták a kereskedést. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyamuk 3090, a legalacsonyabb 1510 forint volt.

A Budapesti Corvinus Egyetemet tavaly alakították át állami fenntartású felsőoktatási intézményből alapítványi egyetemmé. Az átszervezést azzal indokolták, hogy az egyetem így modernebb és versenyképesebb képzést tud majd nyújtani, ezzel még több külföldi hallgatót tud vonzani, és a magyar diákoknak se kell elmennie máshova tanulnia, azaz a Corvinus állni fogja a versenyt a hasonló profilú kelet-közép-európai egyetemekkel. A kormány vagyont is juttatott az egyetem új fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak: a Mol és a Richter részvényeinek 10-10 százalékát, összesen 380 milliárd forint értékben. (A szavazati arány csökkenése az olajcégben ennek következménye.)

Idén a Corvinushoz hasonlóan egy sor más felsőoktatási intézményt is alapítványi fenntartásúvá tettek, többek között a Miskolci Egyetemet, a győri egyetemet és a MOME-t. A legnagyobb vihart a Színház- és Filmművészeti Egyetem kiszervezése váltotta ki, amelynek tanárai és hallgatói tiltakoztak a modellváltás ellen.

Rovatok