Index Vakbarát Hírportál

Portugália kilőtt, Dánia visszaesett júliusban

2020. szeptember 14., hétfő 14:37

Nőtt júliusban az euróövezet ipari termelése. Az előző havinál kevésbé, de a várakozásokat kissé meghaladó mértékben. Az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése szezonális kiigazítással 4,1 százalékkal bővült júliusban az előző havihoz képest a piacok által várt 4,0 százalék helyett.  Júniusban 9,5 százalékos volt a havi növekedés mértéke – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből. Az ipari termelés éves bázisú visszaesése júliusban 7,7 százalékra csökkent a júniusi 12,0 százalékról.

Az Európai Unió 27 tagállamában az euróövezetével megegyezően, 4,1 százalékkal nőtt szezonális kiigazítással júliusban az ipari termelés az előző havihoz képest. Júniusban 9,6 százalékos volt az ipari termelés havi növekedése az EU-ban.

Júliusban az EU ipari termelése 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Februárban még 1,5 százalék volt az ipari termelés éves bázisú csökkenése, majd áprilisban érte el a mélypontot, 27,7 százalékos zuhanással. 

Havi összevetésben Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés júliusban, 11,9 százalékkal. Magyarországon 7,1 százalékos volt a havi bővülés mértéke. Csökkenést csak három országban regisztráltak havi bázison: a legnagyobb esés, 4,9 százalékos, Dániában volt.

Éves összevetésben Dániában csökkent a legnagyobb mértékben az ipari termelés, 13,6 százalékkal. Németországban 11,6 százalékos, Magyarországon 7,7 százalékos volt az ipari termelés éves zsugorodása júliusban.
    

Rovatok