Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus visszaeséssel számolnak a budapesti szállodák, csak 2024-re fognak talpra állni

2020. szeptember 23., szerda 19:24

A budapesti szállodák többségénél az idén – 2019-hez képest – a bevételkiesés 70 százalék fölötti, míg vidéken 20-40 százalékos lehet – derül ki abból az elemzésből, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége adott közre. A hotelvezetők többsége szerint a 2019-hez hasonló üzemi nyereségszint a budapesti szállodákban 2023–2024-ben lehetséges, míg vidéken bizakodóbbak, az ottani szállodák irányítói szerint ez már 2021–2022-ben megvalósulhat. A választ adó hotelek 10 százaléka még szeptemberben is zárva tartott, ezek 90 százaléka egyébként fővárosi szálloda.

Az elemzésben, amelyre a MTI hivatkozik, az áll, hogy a koronavírus-járvány olyan társadalmi és gazdasági krízishelyzetet teremtett a világban, amire a modern történelemben még nincs példa, pontos hatásai még 5-6 hónap elteltével sem világosak. A bér- és járuléktámogatásoknak kardinális szerepe van, ezeknek a kiterjesztése jelentené a legnagyobb segítséget Budapesten és vidéken egyaránt. Az állami bértámogatás a legtöbb szállodánál augusztus végén vagy szeptember első felében járt le, ez akár további számottevő létszámleépítéseket is okozhat a szektorban.

A felmérés szerint ugyanakkor a válaszadóknak csupán fele tervezi létszám-optimalizálással orvosolni a kialakult helyzetet. Megjegyezték, hogy a munkaerő megtartása és hatékony pótlása a szektorban már évek óta nehéz feladat. Felidézték: 2020 márciusa – a járvány kitörése – előtt a turizmus aranykorát élte Magyarországon országos szinten. Tavaly az ágazat a GDP 13 százalékát termelte ki, munkát adva több mint 400 ezer embernek. A tavalyi évben összesen 23,47 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyar szállodák.

Rovatok