Index Vakbarát Hírportál

Bajban az Alföldvíz

2020. szeptember 28., hétfő 17:03

Várhatóan november közepéig újabb közgyűlést hív össze az Alföldvíz Zrt. A tulajdonosok többsége tartózkodott a cég pénteki közgyűlésén, ahol a cég mérlegbeszámolójának elfogadása és a társaság alaptőkéjének leszállítása volt a két fő napirendi pont – tudatta az MTI a közműcég közleménye alapján.

A pénteki közgyűlésre elkészített előterjesztés szerint a cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A Békés, Csongrád–Csanád, Bács–Kiskun és Hajdú–Bihar megyékben szolgáltató Alföldvíz nem lát más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a több mint 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítását 1,25 milliárd forintra. Emellett számottevő értékű saját részvényét is bevonná a pénzügyi mérleg javítása végett. A mérlegbeszámoló-tervezet szerint az Alföldvíz üzemi tevékenységének eredménye 2019-ben 647,8 millió forint veszteség, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint.

Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,7 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a részvényesek elutasították.

Az Alföldvíz Zrt. 131 településen lát el vízközmű-szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátásáról gondoskodik. A legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik. Az állami tulajdonrész 28 százalékos.

Rovatok