Index Vakbarát Hírportál

Sok energia takarítható meg az okos mérőkkel

2020. október 6., kedd 00:24

Tíz év múlva a megújuló energiatermelés menetrendezésének (annak meghatározása, hogy melyik energiaforrástól mennyi energia jusson el a fogyasztóhoz) 70 százaléka okos technológiával történhet majd – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a honlapján közzétett közleményben. Már 2025-re kiépülhet az a rendszer, amely a nagy méretű hálózati adathalmazok karbantartás szempontú elemzéséhez szükséges.

A tárca szerint a megújuló energiák használatának egyik meghatározó kérdése, hogy az egyenetlen, időjárástól függő termelést hogyan lehet összhangba hozni az egyre növekvő mértékű fogyasztással. A villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozására a többi között az okos mérők és a távolról irányítható energiatároló egységek használata teremt lehetőséget. Az energiaelosztás rendszere pedig a mesterséges intelligencia segítségével bevezetendő előrejelzési és automatizált elosztási eljárásoknak köszönhetően sokkal rugalmasabbá válhat.

Az okos mérőkre és a smart grid technológiák bevezetésére építve lehetőség nyílik az időjárásfüggő – ezáltal az előre nehezen jelezhető – megújuló energiák pontosabb termelési menetrendezésére, valamint az arra támaszkodó energiahálózat működésére. Az automatikus menetrendezéshez szükség van az okosmérők tömeges felszerelésére, és ezáltal az adatvezéreltség feltételeinek megteremtésére, így különböző iparágakra specializált, intelligens energiaellátó és optimalizáló rendszerek jönnek létre, és növekszik az okos mérővel rendelkező villamosenergia-fogyasztóknak ajánlott és általuk igénybe vett több zónaidős és rugalmas árszabási szolgáltatások száma – olvasható az ITM közleményében.

Rovatok