Index Vakbarát Hírportál

Több mint 7 százalékos növekedést vár jövőre a Takarékbank

2020. október 13., kedd 11:36 | aznap frissítve

Idén a korábban várt 3,2 százaléknál nagyobb, 4,7 százalékos GDP-csökkenéssel, viszont 2021-ben már érdemi, 7,2 százalékos felpattanással számolnak a Takarékbank makrogazdasági elemzői – idézi a távirati iroda Suppan Gergelyt, a bank vezető elemzőjét.

Szerinte számos kérdőjel, sok bizonytalanság merülhet fel a járvány második hullámával kapcsolatban. A magyar gazdaságot idén a második negyedévben érte a sokk döntő része – tette hozzá.

Optimista a Takarékbank prognózisa

Jövőre már jelentős felpattanás jöhet, amihez hozzájárulhat a tömegessé váló vakcinaoltottság. Várakozásuk szerint gyakorlatilag minden ágazat emelni tudja a bruttó hazai terméket (GDP), a 2020 tavaszihoz hasonló korlátozásokra nem számítanak a gazdaságban.

Jövő év második fele mutathat impozánsabb GDP-növekedést, akkor a járvány előtti szintet is elérheti a magyar gazdaság.

Az infláció a jövő év elejéig mérséklődhet, idén átlagosan 3,5 százalék, jövőre 3,7 százalék lehet az elemző szerint a 2019-es 3,4 százalékot követően – idézi az MTI a vezető elemzőt.

A jegybank 5-7 százalék közötti visszaeséssel számol

Az év végéig a hazai gazdaság visszaesésének korrekcióját feltételezi az MNB inflációs jelentésében, azonban a magyar GDP várhatóan 5,1 és 6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik az idén. A jegybank szerint infláció 3,6–3,7 százalék lehet ez évben, 2021-ben 3,5–3,7 százalékon alakul, majd 2022-től a volatilis, költségérzékeny tételek hatásainak kifutásával a 3 százalékos jegybanki célon stabilizálódik.

A miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója, Nagy Márton szerint idén 5-6 százalék közötti hazai GDP-csökkenés várható.

Rovatok