Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárd dolláros büntetést szabtak ki korrupció miatt a Goldman Sachs bankházra

2020. október 23., péntek 06:29

A Goldman Sachs amerikai befektetési banknak csaknem hárommilliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalatának korrupciós ügyei miatt – közölte az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma.

A minisztérium közleménye szerint csütörtökön a Goldman Sachs leányvállalata a szövetségi bíróság előtt beismerte, hogy megsértette az Egyesült Államok Külföldi Korrupciós Eljárások Törvényét, és elfogadta büntetéséül, hogy 2,9 milliárd dollár bírságot fizessen.

A leányvállalat több mint egymilliárd dollárral fizetett le malajziai és Abu Dhabi-i magas rangú tisztségviselőket kedvezményes üzletkötésekért cserébe. A Goldman Sachs a törvénytelenül megkötött kötvényügyletekkel több millió dollár haszonra tett szert.

A malajziai térség fejlesztési projektjeinek támogatására létrehozott 1MDB vagyonalap jó ideje a korrupciójáról híresült el az amerikai politikai és gazdasági szférában. Az Egyesült Államok és Malajzia nyomozó hatóságai megállapították, hogy a bank az alapot pénzmosásra használta, és mintegy négy és fél milliárd dollárt sikkasztott el. Az eddigi bűnügyi vizsgálatok alapján a pénzt villák, jachtok, luxuscikkek vásárlására költötték.

David Solomon, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 

a nyomozás során eddig feltárt tényeken sokat gondolkozik.

Rovatok