Index Vakbarát Hírportál

Még 20 ezer ingatlan gazdát cserélhet az idén

2020. november 9., hétfő 12:10

Még a tavalyi évben 130-150 ezres tranzakciószámot becsültünk 2020-ra – mondta az Indexnek Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Az idei évben még körülbelül 20 ezer lakóingatlan cserélhet tulajdonost, így várhatóan körülbelül 130 ezer tranzakció lesz az idén. Elmondta azt is, hogy tavaly év végén látszott egy kis megtorpanás, de most ismét felfutóban van a piac.

A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakásvásárlókat gondolkodtathatja el, amely így 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben. Aki azonnal szeretne költözni nagyon gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig jól járhatnak a bizonytalanabb helyzetben – írja előrejelzésében a cég.

A Duna House tranzakciós paramétereinek vizsgálata alapján

idén a fővárosi vevők 26, míg a vidéki vevők 27 százaléka volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken 20 millió forintért vásároltak ingatlant.

Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az ő helyzetüket könnyítheti meg a következő évben, így nekik érdemes átgondolni a jelenlegi vásárlási terveiket.

Benedikt Károly szerint az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően első lakásukat vásárolják, esetlegesen nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat. „Ez a réteg a vásárlók 25-30 százalékát fedi le, így a többi ingatlanvásárlónak nem érdemes kivárni a piacon, főleg úgy, hogy a kereslet esetleges növekedése miatt, a versenyhelyzet is nagyobb lehet egyes ingatlanpiaci szegmenseknél” – idézi a közlemény a cég elemzési vezetőjét.

Visszaesett a befektetési kedv

Az újépítésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltözni, érdemes gyorsan választania. Ráadásul a most elérhető újépítésű lakások egy része még a régi 5 százalékos áfával került a piacra, így ezeknél semmilyen árváltozás nem várható a következő évben. Igaz a csok mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó jelentős támogatás lehet jövőre, kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani.

A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45 százalékról 28-30 százalék körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon – írja a DH. Adataik szerint a befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.

Rovatok