Index Vakbarát Hírportál

Több mint 16 ezer focipályányi területet foglal majd el a világ legnagyobb naperőműve

2020. november 18., szerda 06:31 | aznap frissítve

Szingapúr Ausztráliából biztosítja magának jövőbeli energiaellátását, mégpedig egy olyan napelempark révén, melyhez még csak hasonlót sem látott eddig a világ. A tervezett 10 gigawattos teljesítmény párját ritkítja, ahogy a víz alatti vezeték is, melyen keresztül az áramot szállítják majd északra. A projekt értéke 16 milliárd dollár.

Ahogy elindul a fényképezőgéppel felszerelt drón, s egyre magasabbra emelkedik, napelemek százai tárulnak a szemünk elé. A park mérete egészen lenyűgöző, a látóhatárig nem lehet mást látni, csak paneleket. Ez még csak illusztráció, az észak-ausztráliai Elliot mellett található naperőműé, mely a világ legnagyobbja lesz, amikor elkészül. A Bloomberg gyűjtése szerint jelenleg az indiai Bhadla napelempark birtokolja ezt a büszke címet, mely 2,2 gigawattos teljesítményre képes.

A Darwin városához közeli erőműben 10 gigawattos teljesítményt terveznek, mellé pedig 30 GWh-s tárolási kapacitást.

Ez nagyjából annyi energiát ad, mintha 9 millió családi ház tetejét fednék be napelemmel.

A telep mintegy 12 ezer hektárt foglal majd el, ami nagyjából 16 ezer futballpályányi területnek felel meg (ha a magyar NB I-es szabvány átlagát vesszük). Az AAPL projekt (Australia-ASEAN Power Link) célja, hogy ellássa elektromos energiával Szingapúrt és Indonéziát.

Tengereken át

A projekt gazdája a 2018-ban létrehozott szingapúri Sun Cable. A cég nem csak a napelempark méretével és a tárolókapacitással szeretne rekordot dönteni, hisz az áramot valahogy célba is kell juttatni. Így meg fogják építeni a világ leghosszabb víz alatti, nagyfeszültségű egyenáramú kábelét, mely 3700 kilométeres szakaszon fut majd a Timor-tengeren, Jáva két szigetén és a Jáva-tengeren keresztül Szingapúrig. Csak hogy itt is érzékeljük a méreteket: a Norvégiát Nagy-Britanniával összekötő északi-tengeri víz alatti vezeték hossza 720 kilométer, vagyis a Sun Cable vezetéke ennek több mint ötszöröse.

A villamos energiával foglalkozó cégek, például a Siemens, már azt is elkezdték belőni, hogy ha az ígért kapacitás mellett szállít majd energiát Ausztrália Szingapúrba, akkor mekkora energiaveszteséggel kell számolni. Mintegy 15 százalékot jósolnak első körben. A másik fontos szám majd az lesz, hogy milyen dollár/kWh-s áron sikerül eljuttatni az energiát a kezdőből a végpontba, hisz a végcél annak értékesítése. Ez a jövő zenéje.

A Sun Cable 2021-ig szeretné megszerezni a környezetvédelmi engedélyeket és a tervezés már tavaly óta zajlik, a kivitelezés 2023–2027-ig tart. A projekt teljes értékét 16 milliárd amerikai dollárra (körülbelül 4900 milliárd forint) becsülik.

Szingapúr 2015-ben áramigényének majdnem 100 százalékát földgázból biztosította, s mivel növelni szeretnék a megújuló energia arányát, fontos nekik a projekt. Terveik szerint a teljes fogyasztásuk 20 százalékát biztosítanák az ausztrál erőműből.

(Borítókép: A Bhadla Solar Park Indiában 2015-ben. Fotó: Money Sharma / AFP)

Rovatok