Index Vakbarát Hírportál

Hány gyermeket vállalnának, akik kérik a babaváró hitelt?

2020. november 19., csütörtök 09:03

Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a hitelezésben a koronavírus-járvány, szeptemberben kiugró – több mint 90 milliárd forint – volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez áll az Ingatlan.com elemzésében, amely részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel magyarázza a magas számot. Azonban az év hátralévő részében kicsit lankadhat a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára.

Kik ők?

Az ingatlanos cég legfrissebb adatai szerint a lakáshitelre pályázók átlagéletkora 36 év, az állami lakástámogatási rendszer keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, átlagéletkoruk 34 év. Többségük, mintegy 70 százalék alkalmazotti fizetésből él, és kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba.

Kétharmaduk (69 százalék) jelenleg nem fizet semmilyen hitelt, a többieknek viszont már van más törlesztenivalója, főként személyi hitele. A gyermekvállalás ösztönzésére kitalált, tavaly nyár óta elérhető babaváró kölcsön iránt érdeklődők átlagosan egy gyermeket nevelnek jelenleg, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik.

Mennyi?

A szakemberek szerint azonban nem szabad túlfeszíteni a családi büdzsét, a teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, hogy maradjon mozgástér. A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis már kockázatos lehet egy háztartásban.

A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra 

– figyelmeztetett az ingatlan.com cégcsoporthoz tartozó money.hu kommunikációs vezetője. Németh-Simkó Judit elmondta, hogy a JTM értéke a forint alapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem maximum ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre. 

Ezek a limitek ugyanakkor csak a JTM-re vonatkozó általános szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaikban ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. Márpedig a koronavírus-járvány miatt  a közelmúltban több bank is így döntött.

Rovatok