Index Vakbarát Hírportál

Gondban a félmillió embert ellátó Alföldvíz

2020. november 21., szombat 08:49

Virtuális közgyűlést tart az Alföldvíz Zrt., a cégtulajdonosok online szavazhatnak november 20–28. között a tavalyi mérlegről. Ezt az előző, szeptember végi közgyűlésen a tulajdonosok többségének tartózkodása miatt nem sikerült elfogadni. Így nem hagyták jóvá a társaság anyagi helyzetének rendezését szolgáló, az alaptőke leszállítását kezdeményező javaslatot sem.

A szeptemberben az orosházi önkormányzat honlapjára feltett előterjesztés szerint az Alföldvíz Zrt. 2019-es üzemi tevékenységének eredménye 647,8 millió forint veszteség.

Az idei becslés szerint a saját tőke és az alaptőke aránya külső beavatkozás nélkül 15,7 százalékra csökkenne. A szeptemberi közgyűlésen a cég emellett közölte, nem látnak más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítását 2,56 milliárdos veszteségrendezés érdekében 1,25 milliárd forintra. Ahogy írták:

Ennek hiányában a tárSaság nem tudja teljesíteni a törvényes működés feltételeit.

Az MTI információi szerint ezt a tulajdonosok nem támogatják, ám forrásuk nincs a cég pénzügyi egyensúlyának helyreállításához.

Az Alföldvíz Zrt. idén januárban 1,7 milliárd forintos tőkeemelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították.

A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1,7 milliárd forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet.

Az Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben, 131 településen lát el víziközmű-szolgáltatási feladatokat, 541 ezer embert lát el. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik, az állami tulajdonrész 28 százalékos.

Rovatok