Index Vakbarát Hírportál

Hetvenmilliárdot húzott be a Magyar Telekom fejlesztésekre

2020. november 24., kedd 18:18

Túljegyezték a Magyar Telekom kötvényeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) – írta az MTI. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közleményből kiderült az is, hogy az eredetileg 70 milliárd forintnyi névértékű kötvényre összesen 96,95 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A cég a kötvényaukcióval 70,83 milliárd forint forrást vont be.

A tájékoztatás szerint az aukció eredményeként a kibocsátandó hétéves futamidejű, fix kamatozású vállalati kötvények november 26-án kerülnek forgalomba. 

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint ez volt az eddigi legjelentősebb kötvénykibocsátási tranzakció a cég történetében. A Telekom ezt a forrást fejlesztései megvalósításához, a jelenleg 2,3 millió végpontot elérő gigabites, vezetékes hálózatának bővítésére, az 5G hálózata lefedettségének további növelésére, valamint frekvenciasávok vásárlására használja fel a jövőben.

Darja Dodonova, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese szerint a jelentős befektetői érdeklődésnek köszönhetően versenyképes feltételekkel juthattak forintban denominált finanszírozáshoz. A társaság közölte: kezdeményezi a kötvények regisztrációját a Budapesti Értéktőzsde által működtetett Xbond multilaterális kereskedési rendszerbe a kibocsátást követő 90 napon belül.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 335 forint, a legmagasabb 464 forint volt. Hétfőn a papírok árfolyama 7,5 forinttal, 2,05 százalékkal 373 forintra nőtt, forgalma 112,4 millió forint volt.

Rovatok