Index Vakbarát Hírportál

Itt a zalaegerszegi kórház válasza

2020. november 27., péntek 18:40

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a lélegeztetett betegek ellátása garantáltan biztonságos – hangsúlyozta az intézmény a megyei lapnak adott nyilatkozatában. Amint azt a Népszava nyomán az Index is megírta, többször meghibásodtak a zalaegerszegi intenzív osztályon lévő Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépek. 

A kórház szerint az említett lélegeztetőgép maga küld üzenetet, ha a működésében a legkisebb zavar is támad.

„Ennek is köszönhető, hogy a személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte. Egészségkárosodás, haláleset emiatt nem következett be”

– nyomatékosította az intézmény. Azt is közölték, hogy ezt azért tudták megtenni, mert valamennyi, meghibásodást jelző gép kivonása után is hatszor annyi lélegeztetőgépük maradt, mint ahány beteg aktuálisan egyébként rászorul az ilyen típusú ellátásra.

A gépek számáról egyébként a nap folyamán korábban érdekes módon nem a kórház, hanem Vigh László országgyűlési képviselő tájékoztatta a zaol.hu-t. A képviselő információi szerint jelenleg 99 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kórházban, s ezek közül 33-nak a beállítása, beüzemelése folyamatban van az előírt protokoll szerint. Vagyis

összesen 66 megfelelően működő készülék áll jelenleg is rendelkezésre a betegek lélegeztetésére, míg aktuálisan 12 ember szorul gépi lélegeztetésre. 

„Időközben felvettük a kapcsolatot a szállító céggel, így a hiba okának feltárása és korrigálása megkezdődött” – közölte a kórház. Mint írták,  mind az új, mind a régebbi lélegeztetőgépek műszaki állapotát rendszeresen ellenőrzik.

Rovatok