Index Vakbarát Hírportál

Ennyit kell spórolunk plusz 15 négyzetméterért

2020. december 1., kedd 09:49

A pandémia alatt az élettér szerepe felértékelődött, ezért is fontos kérdés, mennyi fizetés kell egy 15 négyzetméterrel nagyobb lakáshoz vagy még egy szobához, ami, mondjuk, egy home office netán egy új gyerekszoba kialakítását teszi lehetővé.

Vegyünk egy átlagos szituációt, amikor a család a jelenlegi 60 négyzetméteres lakásából egy 75 négyzetméteresbe menne, és a megyei nettó átlagfizetés felét teszik félre minden hónapban.

Ahogy a lakásárakban, úgy a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetések között is komolyak a különbségek. Budapesten a nettó átlagfizetések 2020 első három negyedévében meghaladták a 328 ezer forintot, az országos átlag megközelítette a 263 ezret. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig 181 ezres nettóval a legalacsonyabb havi átlagfizetést biztosító megye.

Vannak statisztikák, amelyek megmutatják, hogy a havi nettó fizetések hányszorosából jön ki egy-egy lakás. Ezek a nagyságrendeket ugyan érzékeltetik, de kevesen tudják a teljes havi fizetésüket erre a célra félretenni. Az ingatlan.com friss elemzése, amely 63 000 lakáshirdetés adatait és egy életszerűbb esetet vizsgál: azt, hogy az adott megyében elérhető nettó átlagfizetés felét félretéve hány hónap alatt jöhet ki a nagyobb lakáshoz szükséges plusz 15 négyzetméter.

Van, ahol több mint 5 év, és van, ahol kevesebb mint fél év szükséges

Balogh László, az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy ez csak elméleti számítás a jelenlegi kínálat és fizetések alapján. Az még kérdés, hogy a következő időszakban milyen mértékben csökkennek az árak, a járvány miatt pedig azt is nehéz megmondani, hogy a bérek hogyan alakulnak majd. A szakember hozzátette, a továbbköltözők lakáshitelből is finanszírozhatják a különbözetet, így a fentiekben kalkulált megtakarítási időszakot nem kell kivárni a nagyobb lakás megszerzéséhez. Balogh felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vevők továbbköltözése minden kiadást összegezve olcsóbb lesz, mert nem kell illetéket fizetniük a lakásvásárlást követően.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

*

Rovatok