Index Vakbarát Hírportál

Gazdát cserélt a Budapest Erőmű

2020. december 4., péntek 06:26

Megvette a magyar–francia CHP Energia Zrt. a Budapesti Erőmű Zrt.-t, amely Budapest teljes távhőigényének hatvan százalékáért felelős, a vételárról nem közöltek információt – tudatta közleményében a CHP Energia.

A Budapesti Erőmű 1997 óta már sokadjára cserélt gazdát, elsőként privatizációs eljárás során a Fortum-Tomen finn–japán konzorciumhoz került, majd 2001-ben a francia EDF vásárolta meg a konzorciumtól, aztán pedig 2015-ben újra eladták a cseh EP Energy csoportnak.

A Budapesti Erőmű a főváros legjelentősebb energiatermelője, három korszerű, kombinált ciklusú gázturbinás erőművet üzemeltet Kelenföldön, Kispesten és Újpesten. A cég a Főtáv Zrt. legnagyobb távhőbeszállítója. Közel 144 ezer háztartásban közel 500 ezer embert szolgál ki, illetve a 396 megawatt beépített villamosenergia-kapacitása révén előállított áram országos piaci részesedése meghaladja a három százalékot.

A 220 főt foglalkoztató cég tavaly 60,2 milliárd forintos árbevételt ért el. A CHP információi szerint sem a megszokott működésben, sem a munkatársi állományban nem jelent majd változást, teljes létszámban integrálják a céget, valamint működési engedélyeit, folyamatban lévő szerződéseit is átveszi. A Budapesti Erőmű vezérigazgatói feladatait Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója látja el.

Rovatok