Index Vakbarát Hírportál

Jövőre már az állam által kijelölt dohányboltoknak is fizetniük kell

2020. december 15., kedd 00:00

Nagy üzletnek tűnt, így sokan is jelentkeztek annak idején, amikor elindították a Nemzeti Dohányboltok rendszerét, ám azóta folyamatosan csökken a koncessziós nemzeti dohányboltok száma az országban. Ezzel szemben az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) által pályázat nélkül kijelölt trafikok száma növekedett – adta hírül mfor.hu.

Amíg 2018 végén 5334 koncessziós dohánybolt, illetve 601 kijelölt trafik működött, addig 2020-ban már csak 5216 koncessziós bolt, valamint 684 kijelölt üzlet üzemel. A cikkből kiderül, hogy az NDN 2015 óta nem írt ki új pályázatot, csak spontán kijelöléssel, pályázat nélkül ítéltek oda trafikokat a kiválasztottaknak, ami előnyösebb, mert a kijelölt boltoknak sem vámhatósági engedélyt nem kellett beszereznie, sem koncessziós díjat sem kellett fizetnie. Ez biztos változni fog, hiszen az NDN bejelentette, hogy jövő évtől a kijelölteknek is fizetniük kell.

A hatályba lépő jogszabályi rendelkezés értelmében valamennyi kijelölt köteles 2021. január 1. napjától kezdődően jogosultsági díjat fizetni, mely a kijelöléssel ideiglenesen biztosított tevékenység gyakorlásának ellenértéke. A jogosultsági díj mértéke a kijelölt által forgalmazott dohánytermékek kiskereskedelmi eladási árának 1 százaléka, amelyet  az ND Nonprofit Zrt. részére szolgáltatandó forgalmi adatok alapján kell megállapítani és amely nagysága legfeljebb az adott településen egyébként irányadó koncessziós díj összege

– tájékoztatott az NDN. 

A kijelölt boltok listája elérhető, az is kiderül belőle, hogy az új díjteher leginkább a COOP és a cégbirodalom egyéb leányvállalatait, üzleteit érinti, a mfor.hu szerint hetvennyolc ilyen üzlet van országszerte.

Rovatok