Index Vakbarát Hírportál

Gémesi György: Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus

2020. december 19., szombat 19:46 | aznap frissítve

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről

– így reagált a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében Gémesi György elnök a Facebookon a miniszterelnök szombati bejelentésére, miszerint a kis- és középvállalkozások, továbbá az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik.

Szerinte ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkozás.

„Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének nyilatkozata A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar...

Közzétette: Szabad Városok – 2020. december 19., szombat

Mint írta, az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást.

A miniszterelnök mai statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson.

Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus, a bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent, a nekik is szolgáltató, rajtuk célzottan segíteni képes önkormányzatokat viszont ellehetetleníti

– szögezte le.

Kész, vége

„Hát akkor ez kész, Orbán kivégezte az önkormányzatiságot” – ezt már Budapest főpolgármestere írta a Facebook-oldalán. A főpolgármester rámutatott, az iparűzési adó harminc éve az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja, szerinte

a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot.

Azt is hozzátette, a vállalkozásoknak „ez nem jelent érdemi segítséget”, mert az adó mértéke meglehetősen alacsony, és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet.

Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak. Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés

– szögezte le a főpolgármester.

Támogatják

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége – közölte az Orbán Viktor által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekre reagálva Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Arról tájékoztatott, hogy a szervezetük vezetősége még a bejelentést megelőzően tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, illetve a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

Az MJVSZ szerint a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, továbbá hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében. Ezért azonban közösen kell tenni.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét. A cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelünk alá, hogy a családok biztonsága erősödjön

– fogalmazott Szita Károly.

Kósa Lajos a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tiszteletbeli elnökeként a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy a kormány törekedni fog az önkormányzatok támogatására.

A legfontosabb kérdés egy ilyen válság esetén, hogy megvédjük a fizetéseket és a munkahelyeket

– vázolta fel Kósa Lajos a megbeszélésen elhangzottakat.

Kifejtette: „Ha a válság végén nem lennének munkahelyek és munkahelyeket adó vállalkozások, akkor fizetés sem lenne, és akkor nincsen a válságból kilábalás. Ennek a legjobb módszere az adócsökkentés: nem a városoktól veszünk el, hanem otthagyunk pénzt a vállalkozóknál és az embereknél.”

Rovatok