Index Vakbarát Hírportál

Villanyautó-gyártásba fogtak a lengyelek

2020. december 20., vasárnap 11:24

A lengyel autóiparról a legtöbbeknek a Polski Fiat juthat eszébe, ám a korábban közkedvelt kisautó inkább relikviának számít már.  Most azonban egy igazi, XXI. századi gigaberuházást jelentettek be Lengyelországban, ahol saját fejlesztésű elektromos autókat fognak gyártani – olvasható az onet.pl oldalán. 

A Katowicéhez közeli Jaworznóban fogják gyártani az elektromos autókat. Az Izera a gyártást nagyjából 2021 negyedik negyedében kezdi el. Ha minden a tervek szerint halad, az első villanyautó 2024-ben kerül ki a futószalagról  – írta a Napi.hu

A beruházás kétmilliárd złotyba kerül (160 milliárd forintba),

és a lengyelek célja, hogy amolyan motorizációs forradalmat vigyenek végbe.

A lengyel környezetvédelmi miniszter, Michał Kurtyka azt mondta, hogy azért támogatta a kormány a gyár létrehozását, mert ez lesz az egész szektor fejlődésének fókuszpontja, ami fejleszti a járműipart, és munkahelyeket is teremt a régióban.

Az új gyár legalább háromezer embernek ad majd munkát, és ezzel a régióban a PSA Opel (Gliwicében) és az FCA Poland (Tychyben) gyára mellett, illetve további hetvennyolc más autóalkatrész-gyártó üzem társaságában újabb autóipari üzem létesül. 

Rovatok