Index Vakbarát Hírportál

Nagy korszerűsítésbe kezdett a MÁV

2020. december 23., szerda 11:10

Mintegy húsz helyszínen korszerű utasbeállót épít a MÁV, elsősorban a nagyvárosok és Budapest agglomerációjában lévő, utasbeálló nélküli megállóhelyekre, illetve a rossz műszaki állapotúak helyére – közölte a vasúttársaság.

Az új utasbeállókat világítással, jó minőségű padokkal, utastájékoztatással és biztonsági kamerarendszerrel látják majd el. A MÁV a korszerű utasbeálló kifejlesztésével is szeretné vonzóbbá tenni az elővárosi közlekedést az emberek számára.

A Budapest–Veresegyház–Vác vonal Erdőkertes megállóhelyén már megkezdték az első beálló telepítését, a kivitelezés befejezése 2021 első negyedévében várható, az összköltség 13,5 millió forint. A munkálatok nem zavarják az utasforgalmat.

A beruházás tervezési folyamata 2019 közepén kezdődött. A modulrendszerben kialakított új típusú utasbeállók – igazodva a vasút változatos megállóhelyi környezetéhez – a szélső peronra és a két vágány közötti, úgynevezett középperonra is telepíthetők. Az öt méter hosszú alapmodul közel három méter magas és 2,6 méter mély, ebből több mint másfél méter mélységben széltől védett. Az utazóközönség kényelmét fogják szolgálni az egyes beállókba telepített jegykiadó automaták is.

Erdőkertes mellett – előreláthatóan 2021 első negyedévében – Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla, a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson a jövő év őszén várható az átadás, 2021. év végére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet.

Rovatok