Index Vakbarát Hírportál

Büntetőfeljelentést tett a FŐTÁV egy mutyigyanús ügy miatt

2020. december 28., hétfő 13:36

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (FŐTÁV) felügyelőbizottsága a közelmúltban alapos vizsgálatot végzett, amelyet követően utasította az ügyben jogi véleményt készítő ügyvédi irodát, hogy a FŐTÁV képviseletében tegyen büntető feljelentést a FŐTÁV–Fénysziget–He-Ba konzorciumi, létesítményüzemeltetés és vagyonvédelem tárgyban kötött szerződése kapcsán – közölte a vállalat.

Kiderült ugyanis, hogy bár a közbeszerzési eljárás indításához és a költségek jóváhagyásához szükséges jóváhagyó lapon becsült értékként 920 millió forint szerepel, és az elektronikus rendszerben (EKR) is ezt az adatot adta meg a FŐTÁV korábbi vezetése.

Ehhez képest a megkötött szerződés értéke 2,96 milliárd forint lett,

ám ezt a közbeszerzési eljárásban és a közhiteles információs rendszerekben sem jelenítették meg, pedig előre lehetett tudni költségnövekedésről, ráadásul a tájékoztatás kötelező lett volna. Emellett az illetékes vezetők a FŐTÁV tulajdonosi testületei felé sem adtak erről tájékoztatást.

A közbeszerzési eljárás kiírásakor, 2019. elején a szóban forgó létesítményüzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátását korábbi szerződések alapján, valamint belső erőforrásokkal már biztosították. A határozatlan időtartamra korábban megkötött vagyonvédelmi vállalkozói szerződést a FŐTÁV akkori vezetése indoklás és alátámasztottság nélkül felmondta, majd a 2019 tavaszán előzetes hatásvizsgálat nélkül – feltehetően a közbeszerzési törvénybe ütköző módon – számos eltérő feladatkört lefedő, komplex, szolgáltatási csomagot írt ki egy közbeszerzési eljárás keretében – írja a közlemény.

A vizsgálatok feltárták, ha a FŐTÁV nem mondta volna fel a korábbi vagyonvédelmi szerződést, akkor a tevékenységek ellátása nagyjából 304 millió forinttal kevesebbe került volna évente.

Továbbá a FŐTÁV akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot – igaz, a neve szerepel az iratokon –, pedig a FŐTÁV belső szabályzata alapján e nélkül nem lehetett volna végrehajtani a folyamatot és megkötni a jelentős költségemelkedéssel járó szerződést.

A menedzsment emellett figyelmen kívül hagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság 2019. június 28-i határozatát is, amelyből kiderül, hogy a FŐTÁV szabálytalanul, visszaélésre alapot adó módon állapított meg feltételeket a szóban forgó közbeszerzési kiírásban, és szabálytalan módon hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a HeBa Kft.-t, mivel a benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak. Amiatt 5 millió forint bírságra ítélték akkor a FŐTÁV-ot.

Rovatok