Index Vakbarát Hírportál

Robbanásszerű a kínálatbővülés az új lakásoknál

2020. december 30., szerda 13:10 | aznap frissítve

A frissen meghirdetett új lakások kínálata decemberben robbanásszerű, 65 százalékos bővülést produkált, írja szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az ingatlan.com

Idén decemberben megugrott a friss kínálat, 1046 új építésű lakás került be a kínálatba, ami 65 százalékkal haladja meg a tavaly decemberit. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős kínálatbővülés annak köszönhető, hogy a lakástámogatási rendszer bővítése miatt sok fejlesztő már „piacra dobta” a még tervezőasztalon szereplő társasházi lakásait.

A közlemény ezenfelül megemlíti, hogy a ma megjelent legfrissebb intézkedések következtében egyszerűbb lesz kisebb társasházak építési engedélyeztetése, valamint az új lakásokra vonatkozó szigorúbb energetikai előírások 2021 január helyett júliustól lépnek életbe. Február elejéiga nagyobb családi házakat és 6 lakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni.

Balogh László elmondta, hogy

a korábbi szabályozás szerint januártól csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehetett volna átadni. Az új szabály szerint azonban csak 2021 júliusától lép életbe a szigorítás. Fontos változás az is, hogy könnyebben lehet majd maximum 1000 négyzetméteres, legfeljebb 6 lakást magában foglaló házak építését megkezdeni.

A szakember hozzátette, 

az új szabályok lendületes évkezdést hozhatnak a lakásépítési szegmensben. Az energiafogyasztásra vonatkozó határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasház-építkezéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt pedig könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, ami az 5 százalékos áfa kihasználása szempontjából fontos.

Rovatok