Index Vakbarát Hírportál

Teljesen összezavarták a családtámogatások? – az Index segít

2021. január 2., szombat 17:59

Az Index összegyűjtötte, hogy mi mindent érdemes tudni az év elejétől élő legújabb családi ingatlanvásárlási, -építési, -bővítési, valamint -felújítási lehetőségekről.

Az év elejétől új elemekkel bővül az állami családtámogatások köre. Az egyik lényeges intézkedés az otthonfelújítási program elstartolása mellett az új értékesítésű ingatlanok áfájának ötszázalékosra csökkenése, ami további izgalmakat kínál, ha közben igénylejük a csokot is, amely már jár tetőtérbeépítésre is.

Az Index most összegyűjtötte, hogy mi mindent érdemes tudni az év elejétől élő legújabb családi ingatlanvásárlási, -építési, -bővítési, valamint -felújítási lehetőségekről. 

1. Ötszázalékosra csökkenő újlakás-áfa

2021. január 1-jétől az új ingatlanok értékesítési áfája 27-ről öt százalékra csökken. A nettó összegen felül csak akkor kell ötszázaléknyi áfát fizetnünk, amennyiben:

A feltételek, amelyeknek meg kell felelnünk az ötszázalékos áfához azontúl, hogy az ingatlant mindenképpen 2021. január 1-je után kell megvásárolnunk:

Hogy egész pontosan mi számít 2021. január 1-je után vásárolt lakásnak?

Itt egyfelől tudni kell, hogy minden új építésű ingatlan, amelynek építési engedélyét 2019 végéig kiadták, eleve ötszázalékos adókulcs alá esik. 

Hogyha 2021. január 1-jét követően adják át az új építésű ingatlant, vagyis a műszaki átadás, a munkálatok befejezése január 1-jét követően történik, akkor ennek az áfatartalma szintén ötszázalékos lesz. Még akkor is, ha 2020-ban köttetett az adásvételi szerződés.

Vagyis itt most az számít, hogy mikor adják át az ingatlant, és mikor teljesítik a kifizetéseket.

Az ötszázalékos áfakönnyítés nem él a végtelenségig, a mostani szabályozás szerint minden olyan építési engedély esetén érvényes lesz, amit 2022. december 31-ig kiadnak, és ekkor is csak 2026 végéig lehet élni az ötszázalékos áfa lehetőségével.

Akik maguk építkeznek

Rájuk nem az áfaelengedés szabályai vonatkoznak. 2021. január 1-jétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom akkor, ha valaki saját maga építkezik.

 2. Teljesen áfa- és illetékmentes otthonteremtés

Ha az egyes pontban felsoroltaknak mind megfelel az új ingatlan, amelynek vásárlásához január 1-től igénybe vesszük még a csokot is, akkor ezt az ötszázaléknyi áfát is visszaigényelhetjük. Vagyis teljesen áfamentes lesz az új építésű ingatlan megvásárlása január 1-jétől, amennyiben felvesszük mellé a csokot.

Fontos praktikus tudnivaló, hogy az áfa visszaigénylése a CSOK igénylésével egy időben is benyújtható.

Emellett a csokkal vásárolt ingatlanok esetében elengedik az illeték teljes összegét. Az illetékmentességet ilyenkor nem kell külön igényelni, a hatóságok az illetéket automatikusan elengedik. Azonban figyeljünk, az illetékfizetés alóli mentesség csak a 2021. január 1-jét követően megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Egy konkrét példa, hogy mindezzel mennyit spórolhatnak a családok:

Hogyha 30 millió forint plusz áfa értékben vásárol valaki ingatlant, akkor számára ez a mostani lehetőség azt jelenti, hogy a 27 százalékos áfa lecsökken öt százalékra, ami másfél millió forintra csökkenti a korábbi nyolcmilliós áfát. Ha közben a család vagy az ifjú pár a csokot is felveszi ehhez a vásárláshoz, akkor ezt a másfél millió forintot is visszaigényelhetik. Miközben jár a teljes illetékmentesség is a vásárlás után, ami további 1,2 millió forintos megtakarítást jelent. Vagyis a történet vége akár több mint kilencmillió forintos spórolás is lehet a 30 millió forintos ingatlan megvásárlása esetén.

Az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erős építkezéseknél csak azok élhetnek, akik falusi csokot vesznek igénybe a meghatározott 2500 kistelepülés valamelyikén. Egyébként a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető.

3. Már él az otthonfelújítási támogatás

A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter által október közepén bejelentett legújabb állami családtámogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.

Az otthonfelújítási program a felújítási költségek felét legfeljebb 3 millió forintig téríti vissza utólagosan. Az Index a tavalyi év utolsó hónapjaiban négyrészes cikksorozatban válaszolt az olvasók leggyakoribb kérdéseire a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási program feltételeivel kapcsolatban.

4. Februártól már otthonfelújítási kölcsön is jár

Aki szeretne, az utófinanszírozási rendszerű otthonfelújítási támogatás mellett 2021. február 1-jétől élhet az otthonfelújítási kölcsön lehetőségével is. Ez főként azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük saját lakásuk renoválásához.

Az otthonfelújítási kölcsön főbb paraméterei:

5. Állami segítséggel épülhet tetőtér a szülők feje fölé

Amikor a kormány és a programért felelős Novák Katalin többgenerációs otthonok támogatásáról beszél, mindez a gyakorlatban egy tetőtérbeépítéshez igényelhető, csok formájában nyújtott állami segítséget jelent. 

Ha egy háznak beépítik a tetőterét, ahova beköltözik a fiatalok családja, illetve a gyermekvállalás előtt álló ifjú pár, azzal egy olyan saját, külön bejáratú otthont hoznak létre, amely az ő tulajdonukba kerül. Erre mostantól a csok szintén teljes összegben jár. 

Emlékeztetőül a csokösszegek:

Ráadásul két gyermeknél 10 millió, nagy családnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtérbeépítésre felhasznált támogatása mellé.

+1. Maximalizált közjegyzői díjak

Ezenkívül még egy újdonság, hogy a közjegyzői díjakat is maximálják azok számára, akik az év elejétől csokkal vásárolnak ingatlant.

(Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án.)

Rovatok