Index Vakbarát Hírportál

Növekedett a csődök száma az elmúlt hónapokban

2021. január 7., csütörtök 14:52

A csődök száma 2020 decemberében lényegesen magasabb volt, mint az előző hónapokban. Leibniz Halle Gazdaságkutató Intézet (IWH) hasonló adatokra számít 2021 első két hónapjára vonatkozóan − számolt be az MTI. 

Az IWH csütörtöki jelentése szerint tavaly decemberben közel harmadával, 30 százalékkal 921-re emelkedett a bejelentett csődök száma az előző három hónap átlagához képest, de nagyjából megfelelt az egy évvel korábbi, 2019 decemberi szintnek.

A bejelentett csődök megemelkedett száma csekély hatással volt a munkahelyekre, mivel a csődbe ment vállalatok 10 százalékát kitevő nagyobb cégek összesen mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztattak. A német kormány az elmúlt év tavaszán lazította a csődbejelentés fizetésképtelenségre és túlzott eladósodásra vonatkozó követelményrendszerét.

A fizetésképtelenség bejelentésére vonatkozó rendelkezések esetében októberben állt vissza az eredeti követelményrendszer, a túlzott eladósodás bejelentésének lazított követelményrendszere pedig január végén veszíti hatályát.

A decemberi adatok megerősítik a kutatóintézet korábbi prognózisait, miszerint nem fog csődhullámra sor kerülni Németországban a járványvédelmi gazdasági korlátozások miatt − számolt be Steffen Müller, az IWH csődök elemzésével foglalkozó struktúraváltási és termelékenység-kutató osztályának a vezetője.

A bejelentési kötelezettség visszaállítása a korábbi szintre csak a csődök számának mérsékelt növekedését vonta maga után és nem váltott ki csődhullámot

− mondta az elemző, továbbá leszögezte:

A csődök száma januárban és februárban is a többéves átlag közelében fog maradni. Februárig biztosan nem kell csődhullámra számítani.

Rovatok