Index Vakbarát Hírportál

Amerika bekeményít: feketelistára teszik a zavargókat

2021. január 15., péntek 10:05

Bírósági végzés sem kell hozzá, hogy ne repülhessünk Amerikán belül.

Kedden több amerikai kongresszusi vezető a január 6-i zavargások feltételezett résztvevőinek repülési feketelistára való helyezését kezdeményezte. 

Nem engedhetjük meg, hogy ezek a személyek újra Washingtonba repülhessenek még több erőszakot és rombolást hagyva maguk után

 – fejtette ki véleményét Chuck Schumer szenátusi vezető.

Ezt követően az FBI most először nyilvánosan is elismerte, hogy ténylegesen vizsgálja a zavargások feltételezett résztvevőinek repülésben történő megakadályozásának kérdését. Ehhez a CNN tudósítása szerint többek között az incidens során készült videófelvételeket hívnák segítségül, amelyek nyomán repülési feketelistára helyeznék a gyanús elemeket. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy már ellepték a közösségi médiát olyan videók, amelyeken Trump elnök támogatói láthatók, amint repülőjáratokról emelik ki őket, vagy eleve már a beszállást is megtagadják tőlük. Az FBI és a TSA (Transportation Security Administration) azonban sietve közölte, hogy ebben nem az ő kezük van, és nem is a zavargásokkal összefüggésben került ilyen intézkedésre sor, mármint eddig.

és itt az „eddigen” van a hangsúly.

A légitársaságok saját hatáskörükben is megtagadhatják a beszállást, illetve már a gépen ülő utasokat is eltávolíthatják a járatról, ha szükségét látják. Hasonlóra korábban a maszkviselés megtagadása miatt került sor, igaz, nem volt ritka az sem, hogy a kiemelt utasokon Trumpot éltető sapkák vagy pólók voltak. A sértettek szerint emiatt nem engedték őket a fedélzetre.

A légitársaságoknak egyébként saját feketelistájuk is van, amelyre a legváltozatosabb okokból lehet felkerülni. Amerikában a CBS magánnyomozása szerint jelenleg legalább 2700 ember büszkélkedhet a listán szerepléssel. A pontos szám nem ismert, mivel az American Airlines és a Southwest Airlines nem válaszolt az erre irányuló kérdésekre, az viszont kiderült, hogy önmagában az Alaska Airlines nagyjából 300 utast helyezett saját feketelistájára az elmúlt héten, méghozzá a washingtoni zavargásokat követően.

Az akciót a Szövetségi Légügyi Hatóság, az FAA is támogatta, és szerdán saját Twitter-fiókján emlékeztetőt adott ki, amelyben a zavargások utáni tömeges, a repülőtereken és repülőjáratokon történő rendbontások miatti aggodalmát fejezte ki, és arra figyelmezteti az utazókat, hogy akár börtönbüntetésre és 35 000 dolláros bírságra is számíthatnak a repülést veszélyeztető utasok. Steve Dickson, a hatóság vezetője szerint az ilyen utasok az eddigiektől eltérő módon semmilyen második figyelmeztetésre nem számíthatnak, így abban biztosak lehetnek, hogy azonnal fel fognak lépni ellenük.

A cikkünk elején említtet, az FBI által létrehozott és a TSA által érvénybe léptetett feketelista a 2001. szeptember 11.-én történt, New Yorkot ért Al Kaida-terrortámadás után jött létre, amelyre kezdetben 125 terroristagyanús személy került fel. Azóta minden beszállásra jelentkező utas adatai végigfutnak a rendszeren, ami kiszűri a feketelistán szereplőket.

Feketelistája az USA járványügyi központjának, a CDC-nek is van, amely a fertőző betegségek repülőúton történő terjedését igyekszik megelőzni. Vélhetően a jövőben az oltástagadók duzzasztják fel ennek a listának a névsorát.

De maradjunk most ennél a legújabb feketelistánál, melynek kapcsán az FBI washingtoni irodájának helyettes igazgatója, Steven D'Antuono szerdán megerősítette, hogy a zavargások résztvevői számíthatnak a felvételre. A kérdés mindössze az, hogy ennyire rövid idő alatt ezt hogyan fogják hitelt érdemlően bizonyítani, a résztvevők nagy része ugyanis rendőri intézkedések nélkül hagyta el január 6-án a Capitolium környékét.

További izgalmas hír a témában, hogy a CBS News tudomására jutott, hogy a Biden beavatása körüli napokban a három Washington DC környéki reptérre irányuló járatokon (Dulles International Airport, Ronald Reagan Washington National Airport és Baltimore-Washington International Airport) egészen biztosan lesznek Air Marshallok, akik felfegyverzett, civil ruhás rendfenntartók a TSA és az amerikai belügy felügyelete alatt.

Ezek után a Delta légitársaság bejelentette, hogy az ezekre a repterekre irányuló járatokon még a feladott csomagokban is tiltja a lőfegyverek szállítását, ami az USA-n belül egyébként megengedett. Ebből korábban volt is probléma, például amikor 2017 januárjában a floridai Fort Lauderdale repülőterén a feladott csomagjában legálisan szállított fegyverét előrántva egy utas közvetlenül a poggyászkiadó mellett kezdett el lövöldözni, 5 ember halálát okozva tettével.

(Borítókép: Tüntetők a Capitolium épülete előtt Washingtonban 2021. január 6-án. Fotó: Samuel Corum / Getty Images)

Rovatok