Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti akcióterv készült a vaddisznóállományról

2021. január 21., csütörtök 11:46

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv – tájékoztatta az MTI-t a hivatal.

A tájékoztatásban felidézték, hogy az európai uniós afrikai sertéspestis (ASP)-stratégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezett.

Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. A nemrég elkészült, ötéves időszakra vonatkozó nemzeti akcióterv elérhető a Nébih honlapján.

Rámutatnak, hogy az Európa-szerte jelentősen megnövekedett vaddisznóállomány fontos szerepet játszik az ASP terjedésében és fenntartásában, éppen ezért a betegség elleni küzdelemben elengedhetetlen az állomány csökkentése. Ezt az is indokolja, hogy mindaddig, amíg a betegség jelen van a vadállományban, súlyos kockázatot jelent a házisertés-állományokra, így magára a sertéstenyésztő ágazatra is.

Rovatok