Index Vakbarát Hírportál

PM: 117 ezer munkahelyet óvott meg az adóelengedés

2021. január 24., vasárnap 14:14

Mintegy 117 ezer turizmusban, szabadidő-ágazatban dolgozó munkájának megtartását segítette az adóelengedés tavaly novemberben — közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a távirati irodával. Hozzáfűzte: novemberben 13 500 vállalkozás mentesült a munkáltatói adóterhek alól.

A bevallási adatok alapján az érintettek egy hónap alatt hárommilliárd forintnyi adót spóroltak meg. 

A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozók tavaly novembertől 2021. januárig kaptak mentességet: a vállalkozásoknak nem kell megfizetniük a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát. Izer szerint fontos szerep hárul ezekre az ágazatokra a koronavírus-válságból történő kilábalás idején, ezért versenyképességi szempontból is szükséges a támogatás.

Utalt arra: az ágazati adókedvezmény nem veszik el. Ha a vállalkozó a bevallásában elfelejtette érvényesíteni a mentességet, és az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel módosíthatja bevallását. A 2020. novemberről szóló havi adó- és járulékbevallást 2025. december 31-ig lehet önellenőrizni.

Rovatok