Index Vakbarát Hírportál

A járvány hajtotta fel a használt autók árát

2021. január 25., hétfő 14:12

Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban alig csökkent, a hazai tulajdonosváltásoknál a tavalyi évhez képest csupán 3,5 százalékos volt a visszaesés – derül ki a Használtautó.hu közleményéből. Az internetes autókereskedelmi oldal decemberben rekordszámú keresést regisztrált.

A kereslet fellendülése huszonöt százalékos áremelkedéshez vezetett. Ezenfelül beszámolnak róla, hogy oldalukon 

a keresések alapján 2020 kedvenc használt autója a Škoda Octavia lett,

melyet a Ford Focus, illetve a harmadik helyen az Audi A4-es követ

A tényleges vásárlásoknál az Opel Astra lett az első, amit a Volkswagen Golf, majd a Ford Focus követ a listán. 

A vásárlóknak is egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok, így már a használtautó-piacon is egyre népszerűbbek a hibrid és elektromos autók, melyek a keresések nyolc százalékát adják. 

„Statisztikáink szerint leginkább az egymillió forint alatti és a két-három millió forintos autókat keresik a piacon” – közölte a cég. 

Az utóbbi szegmensből szemezőknek mindenképpen jó hír lehet, hogy ennyiért már valódi hibrid és tisztán elektromos modelleket is találhatnak, még ha nem teljesen újakat is.

Az álmodozás pedig továbbra is jellemző a keresésekre, ám az értékesítési adatok alapján a használtautó-vásárlás vágybeteljesítés helyett egyre inkább észszerű, praktikus választás kezd lenni. Ezt az is jelzi, hogy a másfélmillió forint alatti árkategóriában a legnépszerűbb modellek között nem találunk prémiumgyártót – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. 

Rovatok