Index Vakbarát Hírportál

Robbanni készül a magyar lakáspiac

2021. január 31., vasárnap 10:37

Az ingatlan.com több mint 170 ezer ingatlanhirdetést vizsgált meg 2021 első hónapjára vonatkozóan, s ebből kiderül, hogy a hazai ingatlanpiac stabilan kezdte az évet, a következő hónapok pedig legnagyobb eséllyel élénkülést hoznak.

Idén januárban az ingatlan.comon meghirdetett használt lakások és házak száma csupán 2 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest,

ám az érdeklődések száma 23 százalékkal nőtt.

A portál saját adatain és az adásvételi szerződések kötelező elemét képező energiatanúsítványok statisztikáin alapuló becslése szerint körülbelül 9300 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát idén januárban. A tavaly januárhoz mért 2 százalékos csökkenés azért tűnik biztatónak, mert Magyarországon akkor még nem lehetett érezni a koronavírus-válság hatását, s a gazdasági válság akár jóval nagyobb mértékben is megcibálhatta volna a piacot.

A növekedés mögött legnagyobb valószínűséggel a kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése és a csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége áll, véli Balogh László, az ingatlan.com elemzője. Szintén hozzájárult a lakáspiaci élénküléshez, hogy beindult a koronavírus elleni oltási program, és egyre több hír jön az érkező vakcinákról.

A lakóingatlanok iránti érdeklődés komoly emelkedése azt jelzi, hogy tavaszra még több lakás és ház cserél majd gazdát – az előzetes adatok alapján a forgalom leginkább a fővároson kívüli településeken élénkülhet.

Rovatok