Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság jóváhagyta az IPA csökkentését

2021. február 1., hétfő 20:17

Jóváhagyta az iparűzési adó (IPA) csökkentésére vonatkozó magyar törvényt az Európai Bizottság – írja a HVG a testület közleménye alapján. Hozzátették, hogy a bizottság az intézkedésre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján bólintott rá, ami komoly könnyítést adott valamennyi tagállamnak.

A bizottság szerint a magyar program megfelel az uniós feltételeknek.

A magyar szabályozás szerint a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzési adó előlege pedig 50 százalékkal csökken.

Orbán Viktor december 19-én jelentette be az IPA csökkentésére vonatkozó tervezetet. A bejelentés ellen több ellenzéki vezetésű város, kerület is tiltakozását fejezte ki. 

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerit az intézkedéssel nagyjából 150 milliárd forintot buknak az önkormányzatok.

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese pedig az Indexnek nemrég elmondta: ha csökkentik az IPA mértékét, akkor novemberre elfogyhat az önkormányzat számlájáról a pénz.

A kisebb települések automatikus kompenzációjáról január közepén jelent meg egy kormányrendelet, amelynek értelmében a községek két részletben, legkésőbb júniusban és októberben kapnak támogatást. A nagyobb városok, települések kompenzációjáról a kormányfő tavalyi bejelentése szerint egyedileg tárgyalnak az érintett önkormányzatokkal. Ez számos fideszes vezetésű helyhatóság esetén valóban így is volt, még 2020. végén milliárdos összegű támogatást kapott több település is, azonban számos ellenzéki helyhatóság még várja, hogy konkrétumokat tudjon meg. 

Rovatok