Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc lett a valaha volt leggazdagabb magyar

2021. február 3., szerda 09:09 | aznap frissítve

A felcsúti vállalkozó vagyona egyetlen év alatt több mint 72 milliárddal gyarapodott.

A Forbes előrukkolt az ötven leggazdagabb magyart felvonultató idei listájával, amelyen továbbra is Mészáros Lőrinc áll az élen. A kormányközeliként emlegetett felcsúti vállalkozónak – akinek az érdekeltségében van az Opus Global, a Takarékbank, a TV2 és az MKB – 479,4 milliárd forintra nőtt a becsült vagyona 2020-ban.

Azt nem tudjuk, hogy a Károly Róbert korában élt, országrészeket birtokló „kiskirályoknak” mekkora volt a vagyonuk, ám amióta a mostani mérési kritériumok szerint becsülik honfitársaink tulajdonát, nem volt még magyar, akinek ekkora lett volna a vagyona.

Mészáros vagyonát tavaly ilyenkor 407,7 milliárdra becsülte a Forbes, ami azt jelenti, hogy több mint 72 milliárddal bővült a kassza.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a koronavíruskrach brutális erővel hatott a zászlóshajó Opusra, és tavaly márciusra 117 milliárdos zuhanásban volt a vagyona, elképesztő utolsó három negyedévet produkáltak Mészáros vállalkozásai. 

Bár az Opus Global az első negyedévben megremegett, később korrigált, a vállalkozó építőipari megrendelései viszont záporoznak eközben.

Az állami támogatású Kisfaludy-programból 17,7 milliárd forintot kapott felújításra az Opus alá tartozó Hunguest Hotels. Kevés olyan szektor van, amelyben nincs érdekeltsége Mészárosnak: a Budapest–Belgrád vasútvonal, a Paks II. építésébe is beszállt, sőt külföldön is terjeszkedik. A svájci Stadler vállalattal vasútikocsi-gyártásba kezd.

Mészáros vagyongyarapodását még az sem akasztotta meg, hogy 2020-ban elvált feleségétől, és a vagyonosztozkodás is lezajlott. 

Mészárost Csányi és Veres követi a dobogón

A második helyezett Csányi Sándor agrárcége, a Bonafarm folytatta terjeszkedését, ami gyarapította az OTP-vezérigazgató és MLSZ-elnök vagyonát, amely lassan, de biztosan közelít a 400 milliárd felé (393,4).

A Winget, a Wallist és a Praktikert is az érdekeltségei közt tudó Veres Tibor lett a harmadik – első alkalommal –, aki szintén képes volt növelni vagyonát, amelynek becsült értéke 258,6 milliárd forint.

A negyedik helyre egy „újonc” futott be, Rahimkulov Timur, aki tulajdonos az OTP-ben és a MOL-ban, valamint széles ingatlanportfólióval rendelkezik. Testvérével, Ruszlannal közösen 497 milliárd forintos becsült vagyont sikerült felhalmozniuk, amellyel lenyomják Mészárost.

A Forbes cikke szerint még soha nem volt ilyen bő a 200 milliárdosok listája Magyarországon.

A teljes 50-es listát itt találják

(Borítókép: Mészáros Lőrinc. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok