Index Vakbarát Hírportál

Az első fekete nő a Világkereskedelmi Szervezet élén

2021. február 6., szombat 16:59

Elhárultak az akadályok az elől, hogy a nigériai Ngozi Okonjo-Iweala legyen

az első nő és az első afrikai a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) élén,

miután a dél-koreai jelölt visszalépett a jelöléstől – írta meg a CNN Business.

Yoo Myung-hee dél-koreai kereskedelmi miniszter pénteken jelentette be döntését. Okonjo-Iweala közgazdász, volt nigériai pénzügyminiszter már eddig is élvezte az Európai Unió, Kína, Japán és Ausztrália támogatását. 

Ezzel szemben az Egyesült Államok a Trump-adminisztráció alatt Yoót támogatta, amivel blokkolta a választást, ugyanis a kinevezéshez a WTO valamennyi tagjának egyhangú döntése szükséges. A hivatalos döntés az után fog megszületni, hogy a Biden-kormányzat megválasztja kereskedelmi főmegbízottját

Yoo kijelentette, hogy döntése az Egyesült Államokkal való szoros egyeztetést követően született meg. Hozzátette, hogy a WTO már túl hosszú ideje van vezető nélkül.

Ahogy Okonjo-Iweala nyilatkozta,

a WTO-nak szüksége van már egy vezetőre. Szüksége van új látásmódra, egy új arcra, egy kívülállóra, valakire, aki képes reformokat végrehajtani és együtt dolgozni a tagokkal, hogy a szervezet végre kikerüljön jelenlegi bénultságából.

Okonjo-Iweala huszonöt évet töltött el a Világbanknál gazdaságfejlesztéssel foglalkozó közgazdászként, ahol a vezérigazgatói posztot is betöltötte. Szintén betöltötte a vakcinák szegényebb országokba való eljuttatásával foglalkozó szervezet, a Gavi bizottsági elnöki pozícióját, ahonnan decemberben köszönt le.

Rovatok