Index Vakbarát Hírportál

Megtudtuk, mire megy el a Fradi-stadion 3 milliárdja

2021. február 12., péntek 15:58

Egy december 24-i kormányhatározat 3 milliárd forintos magasépítészeti korszerűsítésre ad lehetőséget a Ferencváros labdarúgócsapatának stadionjában, a Groupama Arénában. Az összeg igen jelentős, a létesítmény eredeti építési költségeinek több mint 20 százaléka, így megpróbáltunk utánamenni, vajon mire fogja költeni a pénzt a klub.

A Ferencváros sajtóosztálya alig másfél óra alatt reagált a kérdéseinkre, mégpedig igen hosszan. Válaszukban kiemelték, hogy a 3 milliárd forint nem állami támogatás, hiszen az aréna a magyar állam tulajdonában áll, vagyis az állam fejleszti a saját tulajdonát. Megfogalmazásuk szerint a pénzt

az állam a saját ingatlana karbantartására és fejlesztésére költi, ennek az összberuházásnak az értéke nettó 2 362 204 650 forint.

A decemberi közlönyben azért tüntették fel a magasépítési beruházások között az összeget, mert a beruházási elemek jelentős része szerkezeti átalakításokat és újratervezéseket igényel (világítás, óriás kijelző, építészeti projektelemek), így a projekt a tervezési igények és átalakítások miatt ebbe a kategóriába sorolható. Az átalakításokat az állami tulajdonú Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) fogja lebonyolítani.

A klub úgy látja, hogy

a stadionra költött pénzt az FTC kvázi meg is kereste vagy befizette más csatornákon az állam számára,

amit azzal indokoltak, hogy az FTC az elmúlt években 660 millió forint vagyonkezelői díjat fizetett be a magyar államnak a stadion vagyonkezelőjeként és használójaként. Emellett a 2019-es Európa-liga- és a tavalyi Bajnokok Ligája-csoportkörös szereplés járulékaiból másfél-két milliárd forint folyt be az államkasszába. Vagyis számításaik szerint ők az elmúlt években 2,2–2,7 milliárd forintot juttattak a magyar állam költségvetésébe.

Visszatérve az eredeti kérdésre, a klub sokrétű fejlesztésre fogja elkölteni a 3 milliárd forintot. A projekt főbb elemei:

A pályafelújítás kapcsán kiemelték, hogy a rétegrend, talajszerkezet felfrissítésére 4-5 évente szükség van. Ám nem ez lesz a beruházás legköltségesebb része, hanem az informatikai és megjelenítő eszközök fejlesztése. Ebbe minden bizonnyal a VAR-rendszer is beletartozik majd.

A klub rögzítette: nem csupán saját elhatározás vezette őket, amikor eldöntötték, hogy belevágnak a beruházásba.

A stadionban lévő megjelenítő eszközök pixeltávolsága például már nem éri el az UEFA által előírt szabályokat, így az immár több mint 6 éves eszközök lecserélése nemcsak indokolt, hanem követelmény, ha a stadion továbbra is nemzetközi mérkőzések szervezését akarja hatékonyan lebonyolítani

– írták.

Megkérdeztük, hogy mikor kezdődik és meddig tart az építkezés, de ezt nem az FTC, hanem a beruházást bonyolító BMSK tudja majd megmondani.

(Borítókép: Index. Fotós: Bánkúti Sándor)

Rovatok