Index Vakbarát Hírportál

Az Európa Tanács szerint a magyar államnak nem kéne az önkormányzatok ügyeibe avatkoznia

2021. február 13., szombat 10:41

A magyar kormány nem biztosít elég forrást az önkormányzatok részére, valamint túlságosan nagy mértékben avatkozik be az ügyeikbe – írja legújabb jelentésében az Európa Tanács.

Az önkormányzatiságról szóló jelentés összefoglalójában pozitívumként írták le azt, hogy a magyar főváros különleges közigazgatási státusszal rendelkezik, valamint hogy a helyi hatóságok megfelelően tudnak együttműködni egymással. 

Felrótták a kormánynak, hogy az utóbbi években a helyi és a regionális önkormányzatok rovására 

egyre nagyobb mértékű „újracentralizációt” valósít meg, nem konzultál az önkormányzatokkal, és jelentősen beavatkozik a legfőbb funkcióikba. 

Továbbá azt is negatívumként értékelték, hogy az önkormányzatok egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek, és emiatt egyre kevésbé tudnak jól képzett munkaerőt toborozni. 

A jelentésben egyúttal mindezek miatt azt javasolták a magyar kormánynak, hogy

állítsák le a központosítást, konzultáljanak az önkormányzatokkal, és igyekezzenek minél kevésbé beleavatkozni az ügyeikbe.  

Továbbá azt is szorgalmazták, hogy az állam biztosítson elegendő forrást a helyhatóságok részére, illetve engedje meg nekik, hogy saját hatáskörükben szabályozzák az adópolitikát. 

Rovatok